Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/sport40.png

Dinsdagavond: Webinar over ‘Complexe schouderpijnsyndromen bij sporters’

Dinsdagavond 29 november 2022

Wil je meer leren over Complexe schouderpijnsyndromen bij sporters? Volg dan dit webinar met Maarten van der List en Peter Glashouwer. In dit webinar krijg je praktische tips om complexe schouderpijnsyndromen bij sporters te onderzoeken en te behandelen. We belichten casuïstiek vanuit orthopedisch en fysiotherapeutisch oogpunt gericht op een optimale samenwerking tussen deze disciplines.

images/40/algemeen40.png

Vertrouwen in medicijnen neemt iets toe

Bron: NOS, 25 november 2022

Het vertrouwen van Nederlanders in hun medicijnen is iets toegenomen. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Vier jaar geleden gaven Nederlanders hun medicijnen een 7,9, nu is dat een 8,2.

images/40/bekken40.png

Zo gevaarlijk is alcohol tijdens zwangerschap: zelfs kleine hoeveelheden vertragen de hersenontwikkeling van de foetus

Bron: Scientias, 25 november 2022

Ook dat ene glas champagne tijdens de feestdagen kun je beter laten staan. Want ongeboren baby’s die worden blootgesteld aan alcohol kunnen leerstoornissen, gedragsproblemen of spraak- en taalachterstanden ontwikkelen.

images/40/ouderen40.png

Nog enkele plaatsen beschikbaar bij basiscursus Psychogeriatrie

Vrijdagochtend, -middag en -avond 2 december, zaterdag 3 december en zaterdag 17 december 2022

Na de cursus heeft de deelnemer een goed beeld van de mogelijke problemen die patiënten met dementie kunnen hebben zowel extra– als intramuraal, mede afhankelijk van de aard van de neurologische aandoening waaraan zij lijden. Kan hij het gepresenteerde vier-fasen model hanteren in diagnostiek en therapie en is hij bekend met de extra sociale vaardigheden die de rol van een therapeut met psycho-geriatrische patiënten met zich meebrengt.

images/40/sport40.png

Meiden die voetballen op topniveau hebben meer kans op mentale problemen dan jongens

Bron: Alles over sport, 24 november 2022

Meiden die voetballen op topniveau hebben vier keer meer kans dan jongens om last te krijgen van symptomen van mentale problemen zoals depressie en angststoornissen. Daarbij zitten ze minder goed in hun vel. Voor alle jeugdvoetballers geldt dat de kans op symptomen van mentale problemen en stress toeneemt naarmate ze ouder worden. Als coaches en begeleidende staf hier alert op zijn, helpt dat om problemen vroeg op te sporen en passende hulp te bieden.

images/40/lymfe40.png

Wetenschappers ontdekken nieuwe manier om tumorgroei af te remmen

Bron: HLN, 24 november 2022

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie zijn erin geslaagd een nieuwe manier te vinden om de groei van tumoren af te remmen. Dat heeft het instituut donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De wetenschappers konden dankzij gespecialiseerde onderzoeksmethoden de beschermingsbarrière die immuuncellen in de bloedvaten van tumoren tegenhoudt, omzeilen.

images/40/msk40.png

Onderbeen-, enkel- en voetklachten: a state of the art

Vrijdagmiddag en -avond 2 december en zaterdag 3 december 2022

Na de cursus kan de deelnemer bij cliënten met klachten over het onderbeen, de enkel en/of de voet een analyse van het gezondheidsprobleem maken en fysiotherapeutische uitgangspunten formuleren voor de begeleiding en behandeling van deze cliënten.

images/40/ouderen40.png

Ouderenzorg onder grote druk: nog meer ouderen moeten voor zichzelf zorgen

Bron: NOS, 24 november 2022

De lijst met ouderen en zieken die wachten op een plek in het verpleeghuis groeit: ruim 21.000 mensen in Nederland wachten inmiddels op 24-uurs zorg. Dat blijkt uit cijfers van ActiZ, de branchevereniging van verpleeghuizen.

images/40/algemeen40.png

Huisarts over hoog eigen risico: 'Patiënten willen zorg uitstellen'

Bron: RTL nieuws, 24 november 2022

Een hoog eigen risico is niet zonder risico. Dat zeggen deskundigen over het feit dat veel mensen nu een hoog eigen risico afsluiten om zo de maandelijkse lasten iets te drukken. Mensen met een hoog eigen risico vragen artsen bijvoorbeeld om een behandeling over het jaar heen te tillen. En dat kan gevaarlijk zijn.

images/40/sport40.png

Webinar 'Patella-luxaties bij jonge sporters'

Maandagavond 12 december 2022

Een traumatische patellaluxatie komt veel, vooral bij jonge sporters (meisjes meer dan jongens) tussen 10 en 18 jaar. Een luxatie van de patella gaat gepaard met heftige pijn. In 20 tot 40 procent van de gevallen leidt een eerste (vaak traumatische) luxatie tot herhaalde (habituele) luxaties. Deze patellofemorale instabiliteit en/of subluxaties zijn zeer invaliderend voor de sporter die daardoor vaak een niet-sporter wordt. Tijdens dit webinar nemen de sprekers je mee van het moment van luxeren van de patella tot het hervatten van sportbelasting. Vanuit fysiotherapeutisch perspectief neemt Jiri Rutten je mee in de diagnostiek, behandeling en return-to-sports. Orthopedisch chirurg Derk van Kampen bespreekt zijn diagnostisch onderzoek en operatieve opties.ter.

images/40/algemeen40.png

Online gedragstherapie helpt bij vermoeidheid door sarcoïdose

Bron: Amazing Erasmus MC, 24 november 2022

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose zijn gebaat bij online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness. De therapie vermindert vermoeidheid, het meest belastende symptoom van sarcoïdose. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, St. Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum en Helen Dowling Instituut.

images/40/hart40.png

Prednisolon herstelt reuk covidpatiënten niet

Bron: Medisch Contact, 24 november 2022

Covidpatiënten met een aanhoudende reukstoornis herstellen niet sneller als zij prednisolon krijgen. Daarom raden Emma Schepens e.a. (UMC Utrecht) af om dit medicijn voor te schrijven om de reuk te herstellen, zo stellen ze in BMC Medicine.

images/40/ouderen40.png

Cursus Osteoporose: preventie, behandeling en begeleiding

Woensdagochtend, -middag en -avond 21 december en donderdag 22 december 2022

Na de cursus kan de deelnemer op basis van de in de cursus aangeboden kennis over het ziektebeeld en de gevolgen voor de cliënt, de medische mogelijkheden qua onderzoek en behandeling en de evidentie voor paramedische hulpverlening, gerichte keuzes maken bij de behandeling en begeleiding van mensen met osteoporose.

images/40/neuro40.png

Hartstichting en Hersenstichting zetten in op grootschalig onderzoek voor snellere en betere behandeling van beroerte

Bron: ZonMw, 24 november 2022

Ieder jaar worden in Nederland ongeveer 40.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een beroerte. Ongeveer de helft van de patiënten met een beroerte blijft ernstig gehandicapt of overlijdt. De komende jaren zal het aantal mensen dat wordt getroffen door een beroerte explosief toenemen naar ruim 600.000 mensen. Voor de Hartstichting en de Hersenstichting een onacceptabele ontwikkeling. Daarom maken deze gezondheidsfondsen een grootschalig onderzoek mogelijk om de kans op een goed herstel na een herseninfarct, hersenvliesbloeding of hersenbloeding te vergroten.

images/40/neuro40.png

Concentratie chirurgie neuroblastoom pakt goed uit

Bron: Medisch Contact, 24 november 2022

Het opereren van kinderen met neuroblastoom op één plek heeft geleid tot een aantal verbeteringen. Gemiddeld duurde de operatieve ingreep een uur en drie kwartier korter dan voor de concentratie, nu is dat: twee uur en drie kwartier.

images/40/algemeen40.png

Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening'

Donderdagmiddag en -avond 5 januari en vrijdag 6 januari 2023

Er is een toenemende vraag met betrekking tot het begeleiden van mensen met een chronische aandoening naar een actieve leefstijl. Een essentieel onderdeel van leefstijlbegeleiding is kennis van de verschillende fasen van gedragsverandering en toepassing van motiverende gesprekstechnieken bij gedragsverandering. Hiervoor heeft het NPi de cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening’ ontwikkeld.

images/40/algemeen40.png

Wanneer slaap je slecht? ‘Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen’

Bron: AD, 23 november 2022

Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: Wat is ‘slecht slapen’ en wat is de invloed van slecht slapen op je gezondheid?

images/40/algemeen40.png

Vanaf de publieke tribune - Kamerleden stellen vragen over fysiotherapie

Bron: KNGF, 22 november 2022

De afgelopen tijd stelden de Kamerleden Hijink (SP), Pouw-Verweij (JA21) en Van den Berg (CDA) schriftelijke vragen aan minister Kuipers, naar aanleiding van mediaberichten over fysiotherapie. We zetten ze voor je op een rijtje.

images/40/neuro40.png

Webinar 'All Talk but No Walk: The Effects of Dual Tasking on Balance and Gait in Parkinson's Disease'

Donderdagavond 12 januari 2023

Dit (Engelstalige) webinar is bedoeld voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten met ervaring in de revalidatie van patiënten met de ziekte van Parkinson. De volgende onderwerpen worden tijdens het webinar op interactieve wijze besprokent: (1) what is dual tasking?; (2) why do people with Parkinson’s disease experience difficulties with dual tasking?; (3) how can we accurately measure the effect of dual tasking on balance and gait performance?; (4) which rehabilitation strategies are most effective in improving dual tasking and reducing risk of falls?; and 5) what is the role of technology in the evaluation and rehabilitation of dual tasking in Parkinson’s disease?

images/40/ouderen40.png

Hoogste erkenning voor Coach2Move

Bron: KNGF, 22 november 2022

Op meerdere plekken blijkt dat fysiotherapie een waardevolle bijdrage kan leveren aan het haalbaar en betaalbaar houden van zorg. We zien dat bij de behandeling van heupartrose, knieartrose en COPD, waar fysiotherapie aantoonbaar operatieve ingrepen en kostbare tweedelijnszorg kan voorkomen. Ook op het gebied van preventie biedt fysiotherapie mogelijkheden die, mits op passende wijze georganiseerd, bijdragen aan het vergroten van zelfredzaamheid en het verbeteren van kwaliteit van leven. Een mooi nieuw voorbeeld hiervan is Coach2Move, een initiatief dat vanuit IQ Healthcare, een onderdeel van het Radboud UMC, is gerealiseerd.

images/40/algemeen40.png

Doorlopende veilige chat tussen patiënt en behandelaar zorgt voor verbreding beeldschermzorg

Bron: Medicalfacts, 22 november 2022

Het betaalbaar houden van zorg heeft voor een enorme digitaliseringsslag in de zorgsector geleid. Ziekenhuizen, klinieken en andere zorgverleners zijn en masse gebruik gaan maken van de mogelijkheden die digitale zorgaanbieders bieden. Beeldschermzorg heeft er in de pandemie voor gezorgd dat zorg online door kon gaan. Door stijgende kosten blijkt het nu ook het antwoord op het betaalbaar houden van zorg.

images/40/kinderen40.png

Nieuwe cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij kinderen en jong volwassenen’

Donderdagmiddag en -avond 12 januari en vrijdag 13 januari 2023

In de cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij kinderen en jong volwassenen’ krijg je beter zicht op de reden achter het gedrag van het kind, puber of jongvolwassene en leer je goed aan te sluiten bij hun belevingswereld in de therapeutische begeleiding.

images/40/algemeen40.png

KNGF en NPi verlengen overeenkomst tot eind 2023

Referaten, podcasts, e-learnings en cursuskorting

Het KNGF en het NPi verlengen de lopende overeenkomst tot eind 2023. Daardoor krijgen KNGF-leden met een Compleet lidmaatschap volgend jaar weer 10% extra korting op NPi-cursussen. Ook houden ze toegang tot alle thema’s van de NPi-service en kunnen zij zonder kosten jaarlijks een e-learning maken en 9 podcasts beluisteren.

images/40/algemeen40.png

“Zware pijnstillers worden te vaak onbezonnen voorgeschreven”

Bron: Medicalfacts, 22 november 2022

In België en Nederland is er al langere tijd bezorgdheid rond het steeds toenemende gebruik van voorgeschreven verslavende geneesmiddelen. Losjes omgaan met de voorschrijfregels of -hoeveelheden is daar wereldwijd een van de oorzaken van. Is dat ook zo in België? Om dat te onderzoeken analyseerde Yael Ekstein (UAntwerpen) 1000 opioïdenvoorschriften in Belgische openbare apotheken.

images/40/lymfe40.png

ONLINE of op locatie: cursus Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden.

Zaterdag 14 januari, vrijdagmiddag en -avond 27 januari en zaterdag 28 januari 2023

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid.

images/40/psycho40.png

Nogal neurotisch de laatste tijd? Dat zou zomaar door een hoge bloeddruk kunnen komen

Bron: Scientias, 22 november 2022

Een hoge bloeddruk is niet alleen bijzonder slecht voor hart en vaten, je karakter wordt er mogelijk ook niet prettiger op.

images/40/neuro40.png

Twee nieuwe genen ontdekt die het risico op alzheimer verhogen

Bron: Amsterdam UMC, 21 november 2022

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Alzheimercentrum en de afdeling humane genetica van Amsterdam UMC heeft twee nieuwe 'alzheimergenen' ontdekt. Ook is het bewijs geleverd voor nog een nieuw gen. Een erfelijke beschadiging van een van deze genen kan leiden tot een aanzienlijk verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. De studie is vandaag gepubliceerd in Nature Genetics.

Masterclass: ‘Beweegprogramma prostaatkanker’

Zaterdag 21 januari 2023

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In deze masterclass worden de achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking besproken en geoefend. Zo kunnen oncologisch geschoolde fysiotherapeuten zich goed voorbereiden op het begeleiden van beweegprogramma’s voor mannen met prostaatkanker.

images/40/psycho40.png

Psychotherapie ook effectief bij mensen met autisme

Bron: Amsterdam UMC, 21 november 2022

Cognitieve gedragstherapie blijkt effectief voor de behandeling van depressieve klachten bij volwassenen met autismespectrumstoornissen (ASS). Mensen met autisme kampen vaak met angst- of stemmingsklachten. Zij hebben echter veelal moeite met het vinden van goede psychotherapie, waar cognitieve gedragstherapie een vorm van is. Vanwege ontbrekende kennis over de effectiviteit bij ASS, zijn therapeuten soms terughoudend om psychotherapie bij mensen met ASS te starten. Die terughoudendheid is niet nodig, blijkt uit de studie van psychiater in opleiding Rob Wichers van Amsterdam UMC.

images/40/hart40.png

Slim gebruik van data zorgt voor minder sterfte, minder complicaties én minder kosten

Bron: Medicalfacts, 21 november 2022

Hartspecialisten in het Catharina Ziekenhuis zijn erin geslaagd om data van zorgbehandelingen slim te analyseren zodat uitkomsten van zorg die voor patiënten belangrijk zijn, verder verbeterden en de kosten verminderden. Zo daalde de kans om te overlijden tijdens een hartklepvervanging van 4,5 procent naar 1,3 procent. En de zorgkosten in de eerste weken na een bypassoperatie werden bijna gehalveerd. Dat blijkt uit het proefschrift van Gijs van Steenbergen, die vrijdag 18 november promoveert aan de TU/e.

images/40/lymfe40.png

Nieuwe DNA-analyse spoort erfelijke darmkanker op

Bron: Radboud UMC, 21 november 2022

Een nieuwe techniek om DNA te analyseren toont aan dat een groep patiënten toch een erfelijke vorm van darmkanker heeft, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Gangbare DNA-analyse kon dit niet aantonen. Het stellen van de juiste diagnose verbetert de behandeling en controle van patiënten. Verder kunnen hun familieleden gericht getest worden op een verhoogd risico voor deze vorm van kanker.

images/40/sport40.png

Cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

Maandag 20 maart, maandag 3 april en maandagmiddag 22 mei 2023

Altijd al geïnteresseerd in inspanningsfysiologie en trainingsleer, dan is dit de cursus om komend voorjaar te gaan volgen. Op basis van de voorbereiding met behulp van de e-learning-modules, wordt de stof op interactieve wijze besproken waarbij het accent ligt op het doorgronden van de kennis en toepassen hiervan in de dagelijkse praktijk. In de cursus wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle inspanningsfysiologische aspecten van (duur-)uithoudingsvermogen en kracht.

images/40/algemeen40.png

Pak schulden aan met zorggeld

Bron: Medicalfacts, 21 november 2022

De samenleving gezonder maken en de gezondheidskloof dichten: dat lukt nooit door alleen maar mensen aan te moedigen gezonder te gaan leven. Er is een integrale aanpak nodig die het medische, het sociale, het technologische en het fysieke domein met elkaar verbindt. Het startpunt: samen met de doelgroepen hun knelpunten in kaart brengen en bedenken welke oplossingen passen bij hun leven en leefomgeving.

images/40/hart40.png

207.000 euro voor onderzoek behandeling long-COVID klachten

Bron: Medicalfacts, 21 november 2022

Alhoewel de aantallen van corona gevallen op dit moment weer dalen hebben sommige patiënten na het doormaken van Corona langdurig aanhoudende klachten. Extreme vermoeidheid, benauwd zijn en concentratieproblemen zijn voorbeelden van deze klachten. In de volksmond staat dit beter bekend als ‘Long-COVID. Een sluitende verklaring van deze langdurige klachten is nog niet gevonden. Tot op heden zijn er geen duidelijke diagnostische criteria, behandelingen en follow-up mogelijkheden voor Long-COVID. In de regio Rijnmond slaan de ketenpartners hun handen ineen om dit gezamenlijk te onderzoeken in de CO-RRECT studie.

images/40/msk40.png

Pijnverlichting artrose met injectie van antilichamen uit lama’s

Bron: ReumaNederland, 21 november 2022

Pijn is de belangrijkste reden dat mensen met artrose medische hulp zoeken. Pijn zorgt ervoor dat je minder kunt. Dat je minder kunt bewegen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Voor artrose bestaan helaas nog geen geneesmiddelen. Mensen gebruiken vaak veel ontstekingsremmende pijnstillers, maar die zijn lang niet altijd effectief en daaraan kleven ook nadelen. Het onderzoek Pain Relief richt zich op een behandeling met antistoffen die bepaalde pijnroutes in het lichaam blokkeren. Professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente vertelt over het project.

images/40/algemeen40.png

Slecht slapen is de moeder van alle gezondheidsproblemen

Bron: Medicalfacts, 21 november 2022

Een slechte slaapkwaliteit en een relatief korte slaapduur hangen samen met verschillende ziekten en aandoeningen. Zo is slaap zowel een oorzaak als een gevolg van gewichtstoename.

images/40/psycho40.png

Jeugd bezwijkt onder problemen: Eerste Hulp voor Jongeren moet uitkomst bieden

Bron: RTL nieuws, 21 november 2022

Eén op de zes jongeren heeft last van stress, depressies of zelfmoordgedachten maar ze hebben vaak geen idee waar ze moeten aankloppen voor hulp. Daarom pleit D66 voor een Eerste Hulp voor Jongeren: één centraal punt waar alle jongeren terechtkunnen voor allerlei problemen. "Elke dag dat een jongere wacht op hulp is een verloren dag."

images/40/bekken40.png

Begeleiding zwangeren verbetert dankzij introductie CenteringZorg

Bron: Vakblad Vroeg, 21 november 2022

CenteringZorg viert dit jaar haar tienjarig jubileum in Nederland. Jaarlijks maken ongeveer 13.000 vrouwen gebruik van deze zwangerschapszorg. Onderzoek wijst uit dat deze vorm van hulp leidt tot positieve effecten op de gezondheid van moeder en kind. Zo is er tijdens de zwangerschap sprake van een lagere bloeddruk en minder alcoholgebruik. Na de bevalling neemt het animo voor het geven van borstvoeding toe. TNO introduceerde dit zorgmodel in Nederland, waarbij zwangeren prenatale zorg in groepsverband ontvangen en deelnemers een actieve rol en inbreng hebben.

images/40/kinderen40.png

Vaccin voor baby’s met RS-virus in ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 21 november 2022

Een eerste vaccin tegen Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is begin deze maand door de Europese Unie goedgekeurd. Dit betekent dat een oplossing voor baby’s met RSV nabij is. Ook een vaccinatieonderzoek bij zwangere vrouwen biedt perspectief om de ziekte te bestrijden. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen.

images/40/neuro40.png

Deze slimme, hersengestuurde rolstoel geeft verlamde mensen hun beweeglijkheid terug

Bron: Scientias, 21 november 2022

Het besturen van een rolstoel met je geest klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm. Maar, ze worden al uitvoerig – en succesvol! – getest.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.