Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/lymfe40.png

Steeds meer bekend over frisdrank en het risico op darmkanker

Bron: Nu, 1 juli 2022

Onderzoek naar voeding en ziektes is ingewikkeld. Je kunt nou eenmaal geen mensen lang blootstellen aan iets wat mogelijk het risico op kanker verhoogt. Toch weten we, mede dankzij onderzoek van het Maastricht UMC+, meer over hoe door frisdrank het risico op darmkanker kan toenemen.

images/40/neuro40.png

Ruggenmergstimulatie zorgt voor betere armfunctie

Bron: Medicalfacts, 1 juli 2022

Artikel in Nature Neuroscience van vandaag toont potentieel van ARCIM-therapie om de mobiliteit van handen en armen te herstellen na dwarslaesie

images/40/lymfe40.png

ONLINE of op locatie: Cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

Zaterdag 3 september, vrijdagmiddag en -avond 23 september en zaterdag 24 september 2022

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid.

images/40/hart40.png

Onderzoek long covid: een jaar na ziekte is slechts 19 procent hersteld, klachten nemen amper af

Bron: AD, 30 juni 2022

Van de mensen met langdurige Covid is slechts 19 procent een jaar later hersteld of grotendeels hersteld. De klachten nemen weinig af en patiënten beoordelen de kwaliteit van leven lager dan de rest van de Nederlandse bevolking, melden de stichting C-support en het Erasmus MC in de eerste resultaten van hun onderzoek naar langdurige Covid.

images/40/ouderen40.png

Zo kunnen games ouderen in beweging brengen

Bron: Alles over sport, 30 juni 2022

Steeds vaker worden games gebruikt om jongeren in beweging te krijgen. Is gamen ook geschikt voor andere doelgroepen? Het korte antwoord: ja. Zorgprofessionals proberen al jaren om ouderen meer in beweging te krijgen. In dit artikel geven we inzicht in de effectiviteit van beweeggames voor het bevorderen van beweeggedrag van 65-plussers. Ook geven we ter inspiratie een overzicht van toepassingen van beweeggames in verschillende settings.

images/40/msk40.png

Cursus ‘Reumatische aandoeningen’

Vrijdag 9 september, vrijdag 30 september en zaterdag 8 oktober 2022

Deze driedaagse cursus wordt gegeven op 3 expertiselocaties in het land. Centraal staan artrose, reumatoïde artritis en axiale spondylartritis. Naast de pathofysiologie staan het medisch en paramedisch onderzoek en de behandeling centraal met live casuïstiek.

images/40/algemeen40.png

Nederland loopt achter in digitalisering zorg en innoveert onvoldoende opgavegericht

Bron: Medicalfacts, 30 juni 2022

Nederland moet kiezen voor een andere aanpak om de digitalisering in de Nederlandse zorg te bevorderen. Dat staat in een onderzoek dat de Universiteit Twente (Sustainable Healthcare Technology, TechMed Centrum, en faculteit BMS) uitvoerde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (MEVA).

images/40/algemeen40.png

Vroege waarschuwingsscore voor chronische pijn na een operatie helpt bij preventie

Bron: Medicalfacts, 30 juni 2022

Orthopedische chirurgie, preoperatief gebruik van opioïden, pijn die twee weken na de operatie bleef aanhouden en pijnlijke koude prikkels zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van chronische pijn na een operatie. Dit zijn de bevindingen van een Nederlands-Duits onderzoeksteam met onderzoekers van het UMC Utrecht die onderzochten welke vroege waarschuwingssignalen voorspellend zijn voor de ontwikkeling van chronische pijn na een operatie.

images/40/lymfe40.png

Masterclass 'Movement preparation: an essential component to improve the success of functional training in cancer survivors'

Vrijdag 16 september 2022

Tijdens deze masterclass breken prof. Kerri Winters-Stone en Kimi Daniels van de Oregon Health and Science University (USA) een lans voor het opnemen van een ‘bewegingsvoorbereidingsfase’ binnen de functionele training van oncologische patiënten en demonstreren ze hoe je deze fase met succes kunt implementeren in de praktijk.

images/40/msk40.png

In twee dagen up-to-date over de schouder. Bekijk de videotrailer.

Woensdagmiddag en -avond 28 september en donderdag 29 september 2022

In deze cursus krijg je de laatste inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathofysiologie van de schouder aangereikt die voorwaardelijk zijn voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen (zowel diagnostisch als therapeutisch) bij patiënten met pijn en bewegingsbeperkingen in de schouder(regio) die fysiotherapeutisch beïnvloedbaar zijn. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: TUBS, ABRII, AIOS, subacromiale pijnsyndroom, scapuladyskinesie, frozen shoulder, testen, oefentherapie en chirurgie. Na deze 2-daagse cursus ben je helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij patiënten met schouderklachten.

images/40/lymfe40.png

Mogelijk verhoogd risico leukemie in de buurt van hoogspanning

Bron: Medisch Contact, 30 juni 2022

Er zijn aanwijzingen dat leukemie zich vaker voordoet bij volwassenen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. De magnetische velden rond hoogspanningslijnen vormen een mogelijke verklaring. Dat blijkt uit een tweedelig advies van de Gezondheidsraad.

images/40/algemeen40.png

Zorgverzekeraars pleiten voor openbaar maken overschrijding wachttijden

Bron: Zorgverzekeraars Nederland, 29 juni 2022

De zorgverzekeraars vragen minister Kuipers (VWS) om zorgaanbieders te verplichten overschrijdingen van de maximale wachttijden openbaar te maken. Dat is nodig om meer inzicht te krijgen in de wachtlijsten en verzekerden te kunnen helpen om via zorgbemiddeling sneller een behandelplek te vinden.

images/40/sport40.png

Rotterdam verbindt succesvol zorg en sport met het platform Beweegcoach

Bron: Alles over sport, 29 juni 2022

Hoe zet je een samenwerking op waarbij je sport en zorg verbindt? Rotterdam Sportsupport kreeg dit voor elkaar met het online platform Beweegcoach. Hierop staat een overzicht met al het laagdrempelige sport- en beweegaanbod gericht op mensen die niet op nauwelijks bewegen. We spreken erover met Gert-Jan Lammens (directeur Rotterdam Sportsupport) en Ellen Breedveld (projectmedewerker Rotterdam Sportsupport).

images/40/kinderen40.png

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie, laatste kans om in te schrijven

Start op vrijdag 16 september 2022

We hebben nog 5 deelnemers nodig. Bij onvoldoende deelname zijn we genoodzaakt om de opleiding pas te gaan organiseren als er weer voldoende belangstelling is. Twijfel je nog of je wilt deelnemen? Laat het ons weten!

images/40/algemeen40.png

Merendeel Kamer wil lager eigen risico uit angst voor zorgmijding

Bron: Skipr, 29 juni 2022

Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartij D66, wil dat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zijn plannen aanpast voor het verplichte eigen risico in de zorg. De Kamer is bang dat mensen uit financiële overwegingen zorg gaan mijden en wil dat voorkomen. Het eigen risico moet omlaag of anders worden geregeld.

images/40/lymfe40.png

Resistentie behandeling prostaatkanker komt door eiwitten voor dag-en-nachtritme

Bron: Medisch Contact, 29 juni 2022

Bij prostaatkanker zijn androgeenreceptor (AR)-gerichte middelen zeer effectief in verschillende ziektestadia. Therapieresistentie treedt echter onvermijdelijk op en er is weinig bekend over hoe tumorcellen zich aanpassen om die AR-onderdrukkin g te omzeilen.Maar mogelijk is er nu het begin van een oplossing, zo blijkt uit een studie van Simon Linder e.a. (onder andere Antoni van Leeuwenhoek en Oncode Instituut) verschenen in Cancer Discovery.

images/40/bekken40.png

Vervolgcursus 'Bekkenbodemklachten en seksualiteit'

Vrijdag 16 september, vrijdag 7 oktober en vrijdag 14 oktober 2022

Het is van belang dat fysio- en oefentherapeuten, werkend met mensen die klachten hebben over het bekkenbodemgebied, zich ervan bewust zijn dat er behalve klachten als incontinentie en obstipatie tevens seksuele klachten kunnen zijn. Dit vraagt van de therapeut niet alleen specifieke kennis en vaardigheden, maar ook zicht op eigen normen, waarden en grenzen ten aanzien van seksualiteit en de consequenties daarvan in het contact met patiënten.

images/40/hart40.png

Van uitputting tot ademhalingsmoeilijkheden: vrouwen en personen met overgewicht lopen groter risico op langdurige Covid

Bron: HLN, 28 juni 2022

Vermoeidheid of uitputting, hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn, ademhalingsproblemen en slaapstoornissen zijn de meest voorkomende kwaaltjes waar mensen met langdurige Covid mee kampen. Dat betekent dat ze drie tot zes maanden na hun infectie nog steeds één of meerdere symptomen hebben. Wie het meeste risico loopt op langdurige Covid? Vrouwen en personen met overgewicht, zo blijkt uit een studie van Sciensano.

images/40/ouderen40.png

Geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen en valpreventie

Bron: Medicalfacts, 28 juni 2022

Seppälä ontdekte dat het gebruik van bepaalde medicijnen tot vallen kan leiden, denk aan slaappillen, antidepressiva, sterke pijnstillers of medicijnen voor hart- en vaatziekten. Het risico om te vallen kan vooraf ingeschat worden. (....) Een goede risicoscreening en valanalyse kunnen namelijk ongeveer een derde van de valincidenten en het bijkomende letsel voorkomen.

images/40/psycho40.png

Symposium ‘Psychosomatiek – van wetenschap naar praktijk’

Zaterdag 17 september 2022

Dit symposium is toegankelijk voor psychosomatisch fysiotherapeuten die lid zijn van de NFP en voor psychosomatisch oefentherapeuten die lid zijn van de VvOCM. Het doel van dit symposium is om psychosomatisch fysiotherapeuten en oefentherapeuten een update te geven welke voor hen interessante, dat wil zeggen klinisch relevante, wetenschappelijke onderzoeken er de afgelopen tijd zijn gedaan op het gebied van de psychosomatiek. 

images/40/algemeen40.png

RVS: maak een einde aan ongerichte innovaties met onduidelijke opbrengst

Bron: Smarthealth, 28 juni 2022

Het Nederlandse zorginnovatiebeleid is dringend aan herziening toe. De uitdagingen waar de zorgsector en het sociale domein voor staan - personeelstekorten, gezondheidsverschillen en milieubelastende zorgorganisaties - zijn groot. Daarom is het volgens de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) nodig tot een nieuw maatschappelijk perspectief op zorginnovatie te komen. De Raad doet een voorzet in het nieuwe rapport ‘De kunst van het innoveren'.

images/40/hart40.png

'Grootste deel patiënten met long covid volledig arbeidsongeschikt'

Bron: RTL nieuws, 28 juni 2022

Van de mensen die na de eerste coronagolf long covid hebben opgelopen, wordt 62 procent volledig arbeidsongeschikt verklaard. 23 procent krijgt een uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

images/40/neuro40.png

Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit

Donderdag 22 september en woensdag 28 september 2022

Deze cursus is speciaal bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten. Na de cursus heeft de deelnemer kennis van de hedendaagse inzichten in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase. De deelnemer is bekend met verschijningsvormen, factoren die de kwaliteit van multidisciplinaire samenwerking bepalen, het klinisch beloop en de determinanten die de functionele prognose voorspellen en is in staat adviezen te geven over de triage van patiënten in de zorgketen.

images/40/psycho40.png

VN-rapport: “Meer cannabisgebruik zorgt voor stijgend aantal psychische aandoeningen”

Bron: HLN, 27 juni 2022

Het regelmatig gebruik van cannabis is door toenemende legalisering en door de coronalockdowns de laatste tijd gestegen. Een rapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepubliceerd, waarschuwt dat die toename tot een groeiende belasting van de gezondheidsvoorzieningen leidt. Het stijgende gebruik van het middel veroorzaakt namelijk een toename van het aantal psychische aandoeningen in bijvoorbeeld West-Europa.

images/40/algemeen40.png

Proef met digitale huisartsenpost Nijmegen en Boxmeer succesvol

Bron: Medicalfacts, 27 juni 2022

De proef met de digitale huisartsenpost in de regio Nijmegen en Boxmeer blijkt succesvol. Daardoor kunnen de ruim 447.000 inwoners van regio Nijmegen en Boxmeer op vrijdagavond, zaterdag en zondag hun spoedeisende zorgvragen digitaal (chatfunctie, zo nodig ondersteund met beeld) stellen aan de huisartsen-spoedposten Nijmegen en Boxmeer. Ongeveer 3800 inwoners van regio Nijmegen/Boxmeer maakten er al gebruik van en naar tevredenheid.

images/40/hart40.png

Exercise training bij mensen met een longaandoening

Zaterdagochtend, -middag en -avond 24 september 2022

Deze cursus, die als minimaal verplichte scholing geldt voor het Chronisch ZorgNet, kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’. Hierin worden de fysieke activiteit en evidence based trainingsvormen besproken en geïmplementeerd in de casuïstiek.

images/40/kinderen40.png

Zorgen om baby’s met overgewicht

Bron: De Telegraaf, 27 juni 2022

Artsen maken zich zorgen om baby’s die met overgewicht worden geboren omdat hun moeders aan obesitas lijden. Jaarlijks gaat het naar schatting om ruim 6000 baby’s met macrosomie, zoals de medische term luidt.

images/40/algemeen40.png

Vitamines en voedingssupplementen zijn voor de meeste mensen geldverspilling

Bron: NewScientist, 27 juni 2022

Volgens de US Preventive Services Task Force is er geen goed bewijs dat voedingssupplementen bescherming bieden tegen kanker of hartziekten bij de meeste mensen.

images/40/msk40.png

Handtherapeut worden? Start 4 november met de NPi-opleiding 'Handtherapie'!

Start: vrijdag 4 november

Bekijk de videotrailer waarin de kerndocenten dr. Annemieke Videler en Eleonore Sleegers met passie vertellen over de opzet en inhoud van deze 12 daagse praktijkopleiding. Na deze opleiding heeft de deelnemer voldoende, door de NVHT geaccrediteerde, scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL).

images/40/neuro40.png

Simpele scan voor aderverkalking kan kans op dementie voorspellen

Bron: Scientias, 27 juni 2022

Dementie is een van de meest voorkomende ouderdomsziekten. Een gezondere leefstijl kan een deel van de gevallen voorkomen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een simpele scan kan voorspellen of je een verhoogd risico hebt op de aandoening.

images/40/bekken40.png

Podcast: 'Vraag naar plasklachten bij mensen met lage rug- en bekkenproblemen'

Bekkenproblematiek

Welke drempels ervaren fysiotherapeuten om patiënten met lagerug- of bekkenpijn te vragen naar urinewegklachten? En welke factoren zorgen ervoor dat therapeuten deze vragen juist wél stellen?
-> Log in en luister

images/40/neuro40.png

Verrassende vondst: griepvaccin gelinkt aan 40 procent lagere kans op alzheimer

Bron: Scientias, 26 juni 2022

Een op de vijf mensen krijgt ooit in zijn leven dementie. Wetenschappers tasten nog in het duister over wat mogelijke oorzaken zijn. Nieuw onderzoek wijst op een gunstig effect van het griepvaccin.

images/40/hart40.png

Luchtvervuiling vergroot kans op vroegtijdig overlijden, vooral door hart- en vaatziekten

Bron: Scientias, 25 juni 2022

Je ruikt de benzinedampen langs een drukke weg, zeker op warme zomerdagen en je denkt zelf vast ook: dat kan niet goed zijn voor een mens. Een grote studie toont nu opnieuw aan: dat is inderdaad niet goed.

images/40/ouderen40.png

Beweegrichtlijnen voor 65-plussers: sterk blijven op latere leeftijd

Bron: Alles over sport, 24 juni 2022

oldoende lichaamsbeweging is belangrijk om fit en vitaal te blijven, vooral voor 65-plussers. Door regelmatig te bewegen, verkleint de kans op verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten. Ook toont wetenschappelijk onderzoek aan dat ouderen die regelmatig bewegen, minder kans hebben op botbreuken dan mensen die niet of weinig bewegen. In dit artikel lees je meer over het belang van bot- en spierversterkende activiteiten en balans voor 65-plussers en hoe je deze oefeningen doet.

images/40/neuro40.png

Acupunctuur kan wel degelijk spanningshoofdpijn verlichten

Bron: Welingelichte Kringen, 24 juni 2022

Acupunctuur komt voort uit de Chinese medische traditie en bestaat uit het stimuleren van "acupunctuurpunten". Er hangt, ondanks de wijde verbreiding, nog altijd een waas van hocus pocus omheen. Ten onrechte. In een studie gepubliceerd door de American Academy of Neurology in het tijdschrift Neurology, leggen onderzoekers uit hoe acupunctuur effectief is bij spanningshoofdpijn, de hoofdpijn die het vaakst voorkomt.

images/40/msk40.png

Een knieprothese uitstellen door nieuwe behandeling

Bron: ZonMw, 24 juni 2022

Een nieuwe behandeling moet ervoor zorgen dat patiënten met knieartrose pas later een knieprothese nodig hebben. Door het kniegewricht gedurende zes weken van elkaar te trekken, kan de knie deels herstellen. Onderzoekers van het UMC Utrecht werken met steun van ZonMw aan deze techniek, kniedistractie genaamd.

images/40/neuro40.png

Overprikkeling kan leiden tot overgeven en koorts, maar zorgt vaak voor onbegrip

Bron: Medicalfacts, 23 juni 2022

Donderdag 23 juni is de Dag van de Overprikkeling. Veel van de ruim 4 miljoen mensen die een hersenaandoening hebben, hebben last van overprikkeling. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Of het kan de klachten die je al hebt door een hersenaandoening erger maken. Op deze speciale dag wordt stilgestaan bij overprikkeling bij een hersenaandoening en de impact hiervan op het dagelijkse leven. En dat is hard nodig, want er heerst vaak nog veel onbegrip.

images/40/algemeen40.png

Corona is terug, maar de zorgen (nog) niet: 'De situatie is heel anders'

Bron: RTL nieuws, 23 juni 2022

Meer besmettingen, meer mensen in de ziekenhuizen en minder mensen die zich laten vaccineren. De zomergolf van het coronavirus is een feit. Maar corona leefde toch vooral op in het najaar? En hoe erg is het nou eigenlijk? "Ik verwacht niet dat het zo erg zal worden als het was."

images/40/algemeen40.png

RIVM: veertigduizend deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie

Bron: Skipr, 23 juni 2022

Van 2019 tot en met 2021 deden in totaal bijna veertigduizend mensen mee aan het programma GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie), dat begeleiding en advies geeft over gezonde voeding en bewegen. In 2021 deden 22 duizend mensen mee, waarvan twaalfduizend in de laatste vier maanden.

images/40/hart40.png

Derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking

Bron: HLN, 23 juni 2022

Hoewel Covid-19 overwegend een milde griepachtige ziekte is, kan er een aanzienlijke impact zijn op het cardiovasculaire systeem. Vooral -maar niet enkel- bij oudere patiënten met reeds bestaande cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van cardioloog Maria Luiza Luchian (UZ Brussel). Haar onderzoek toonde aan dat een doorgedreven screening van gehospitaliseerde Covid-patiënten op lange termijn leidt tot een betere risico-inschatting voor hart- en vaatziekten.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.