Aanmelden
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten / handtherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: vrijdag 31 maart 2023
Einddatum: vrijdag 21 april 2023
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(8/10)
181 beoordelingen
Studiebelasting: 16 uur
Aantal contacturen: 12
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2300791
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

De interactieve manier van brengen en het op een rij zetten (lees klinisch redeneren) maakt dat de cursus uiterst waardevol is voor het dagelijkse werk. Een aanrader!

De tweede dag vond ik erg leuk. Goed om enkele casusvoorbeelden uit de praktijk te bespreken en fijn dat er voldoende ruimte was om vragen te stellen

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Videotrailer

Data

Vrijdag 31 maart en vrijdag 21 april 2023

Kosten

Euro 480,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 430,- met NPi-kortingskaart

Locatie

 • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut / Manueel therapeut / Sportfysiotherapeut met 20 punten.

Doel

Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de elleboog een rol speelt. De deelnemer beschikt over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kan diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden, toetsen en bediscussiëren.

Subdoelen

Na de cursus:

 • kent de deelnemer de functionele anatomie, arthrokinematica, osteokinematica en innervatie van de elleboog die nodig is voor de diagnostische analyse van gezondheidsproblemen van cliënten die zich met klachten over hun elleboog melden bij de fysiotherapeut / manueel therapeut / sportfysiotherapeut.
 • kan de deelnemer de indicaties voor chirurgische interventies (artrolyse en prothese) bij artrose en artritis van de elleboog benoemen en de resultaten daarvan.
  Tevens kan hij aangeven wat de behandeldoelen van deze interventies zijn, hoe de nabehandeling er uitziet en de rol van de fysiotherapeut daarin.
 • kan de deelnemer de meest voorkomende traumatische letsels van de elleboog en vormen van instabiliteit benoemen, alsmede de chirurgische behandelmogelijkheden daarvan en de rol van de fysiotherapeut in de nabehandeling.
 • kan de deelnemer verbanden leggen tussen de functionele anatomie, pathologie en functiestoornissen in de elleboogregio en symptomen en klachten van cliënten.
  Tevens kan hij dit vertalen naar de (sport)fysiotherapeutische diagnostiek en behandelstrategie.
 • kan de deelnemer de meest voorkomende sportgerelateerde elleboogklachten benoemen, de mogelijke chirurgische interventies en de rol van de fysiotherapeut in de nabehandeling.
 • kan de deelnemer binnen het proces van klinisch redeneren bewuste keuzes maken uit verschillende fysiotherapeutische behandelstrategieën bij uiteenlopende gezondheidsprofielen van cliënten met klachten over de elleboog.

Beschrijving

Leerlijn ‘Elleboog’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de elleboog; zie bovenstaande grafische weergave van de leerlijn.

Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn.

Cursusinhoud
Fysiotherapeuten worden geregeld geconsulteerd door mensen met klachten over de elleboog. Een vraag die hierbij door fysiotherapeuten gesteld wordt, is of er verbanden zijn met de cervicale en thoracale wervelkolom, de schouder en de onderarm/pols. Om dergelijke verbanden te kunnen interpreteren is kennis nodig van patronen van symptomen en klachten, gerubriceerd naar te onderscheiden aandoeningen en syndromen.

Het gebruik van geavanceerde beeldvormende medische onderzoekstechnieken heeft de laatste jaren nieuwe inzichten opgeleverd met betrekking tot de (functionele) anatomie, de orthopedie en de chirurgie. In het boek 'The Elbow. The treatment of basic elbow pathology' (Eygendaal, 2009) worden de meest voorkomende aandoeningen en syndromen van de elleboog beschreven, alsmede diverse medische en paramedische behandelmogelijkheden. Dit boek vormt aanbevolen literatuur voor deze cursus.

Tijdens deze cursus worden nieuwe gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie en pathologie van de elleboog gepresenteerd alsmede patronen van klinische manifestaties van aandoeningen en syndromen die voor fysiotherapeuten van belang zijn. Ook worden verschillende post-operatieve beelden belicht en de mogelijke fysiotherapeutische interventies daarbij. Klinisch redeneren aan de hand van de geëigende fysiotherapeutische fundamentele uitgangspunten wordt geoefend. Er zal ruime aandacht zijn voor het formuleren en beredeneren van therapeutische uitgangspunten voor de begeleiding en behandeling. Aan de hand van patiëntprofielen worden diagnostische en therapeutische processen verwoord en bediscussieerd.

Docenten

 • prof. dr. Michel van den Bekerom, orthopedisch chirurg, bijzonder hoogleraar Sporttraumatologie van de bovenste extremiteit
 • drs. Lex Boerboom, orthopedisch chirurg
 • drs. John Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut

Cursusleiding

 • drs. John Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut
 • Michael Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiek en demonstratie

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 14 86 45
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 87 16 73