NPi-service Hart, vaat en longen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Meer rendement door High-Intensity Interval Training na een hartinfarct

Chinese onderzoekers onderzochten in dit review of High-Intensity Interval Training zinvoller is dan de gebruikelijke matige-intensieve duurtraining? Is het tijd voor een aanpassing in de huidige hartrevalidatie na een hartinfarct?
- European Journal of Preventive Cardiology 2022, Qin et al.
- Susan Hombergen MSc, drs. Tinus Jongert
-> Lees in PDF

Voorspel het risico op complicaties na een longoperatie met deze twee simpele testen

Franse onderzoekers laten zien hoe complicaties na gedeeltelijke longverwijdering bij longkanker voorspeld kunnen worden. Zou dit jou helpen te bepalen welke patiënten in aanmerking komen voor prehabilitatie? Welke test kun je het best gebruiken?
- Journal of Physiotherapy 2022, Boujibar et al.
- Susan Hombergen MSc, prof. dr. Thierry Troosters
-> Lees in PDF

E-learning 'Hoog-intensieve looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden'

In deze e-learning staat hoog-intensieve looptraining bij claudicatiopatiënten centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek en een referaat. Daarna beantwoord je 10 meerkeuzevragen waarbij je de informatie toepast op een casus.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Hoe revalideren ouderen na een aortaklepvervanging?
- Biedt krachttraining naast intervaltraining extra voordeel voor chronisch hartfalenpatiënten?
- Verbeteren patiënten met Cystische Fibrose hun houding door gerichte therapie?

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Referral to and enrolment in cardiac rehabilitation after open-heart surgery in the Netherlands.
-> Lees deze open access studie uit Netherlands Heart Journal

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over hart-, vaat- en longproblemen!

Onderzoek long covid: een jaar na ziekte is slechts 19 procent hersteld, klachten nemen amper af

Bron: AD, 30 juni 2022

Van de mensen met langdurige Covid is slechts 19 procent een jaar later hersteld of grotendeels hersteld. De klachten nemen weinig af en patiënten beoordelen de kwaliteit van leven lager dan de rest van de Nederlandse bevolking, melden de stichting C-support en het Erasmus MC in de eerste resultaten van hun onderzoek naar langdurige Covid.

Van uitputting tot ademhalingsmoeilijkheden: vrouwen en personen met overgewicht lopen groter risico op langdurige Covid

Bron: HLN, 28 juni 2022

Vermoeidheid of uitputting, hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn, ademhalingsproblemen en slaapstoornissen zijn de meest voorkomende kwaaltjes waar mensen met langdurige Covid mee kampen. Dat betekent dat ze drie tot zes maanden na hun infectie nog steeds één of meerdere symptomen hebben. Wie het meeste risico loopt op langdurige Covid? Vrouwen en personen met overgewicht, zo blijkt uit een studie van Sciensano.

'Grootste deel patiënten met long covid volledig arbeidsongeschikt'

Bron: RTL nieuws, 28 juni 2022

Van de mensen die na de eerste coronagolf long covid hebben opgelopen, wordt 62 procent volledig arbeidsongeschikt verklaard. 23 procent krijgt een uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Luchtvervuiling vergroot kans op vroegtijdig overlijden, vooral door hart- en vaatziekten

Bron: Scientias, 25 juni 2022

Je ruikt de benzinedampen langs een drukke weg, zeker op warme zomerdagen en je denkt zelf vast ook: dat kan niet goed zijn voor een mens. Een grote studie toont nu opnieuw aan: dat is inderdaad niet goed.

ONLINE: cursus 'Perifeer arterieel vaatlijden en training'

Woensdag 21 september en woensdag 5 oktober 2022

Na deze cursus kan de deelnemer de karakteristieke verschillen van het perifeer arterieel vaatlijden in relatie tot de fysiotherapeutische  /oefentherapeutische interventie benoemen en kan hij op basis van de KNGF-richtlijn 'Claudicatio intermittens' invulling geven aan de fysiotherapeutische  /oefentherapeutische diagnostiek en behandeling van patiënten met arterieel perifeer vaatlijden.

Derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking

Bron: HLN, 23 juni 2022

Hoewel Covid-19 overwegend een milde griepachtige ziekte is, kan er een aanzienlijke impact zijn op het cardiovasculaire systeem. Vooral -maar niet enkel- bij oudere patiënten met reeds bestaande cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van cardioloog Maria Luiza Luchian (UZ Brussel). Haar onderzoek toonde aan dat een doorgedreven screening van gehospitaliseerde Covid-patiënten op lange termijn leidt tot een betere risico-inschatting voor hart- en vaatziekten.

Warmte en kou helpen bij de behandeling van kanker en hartinfarcten

Bron: Medisch Contact, 21 juni 2022

Artsen gebruiken zowel warmte als kou om behandelingen te ondersteunen. Zo maakt hyperthermie radio- of chemotherapie bij kankerpatiënten effectiever, en herstellen patiënten met behulp van hypothermie beter van een hartinfarct.

Tekort dreigt aan medicatie bij hersen- en hartinfarcten

Bron: Skipr, 20 juni 2022

Wereldwijd dreigt een tekort te ontstaan aan twee medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van longembolie, een hartinfarct en een herseninfarct. Voor de behandeling van die laatste aandoening bestaan geen alternatieven, aldus de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Exercise training bij mensen met een longaandoening

Zaterdagochtend, -middag en -avond 24 september 2022

Deze cursus, die als minimaal verplichte scholing geldt voor het Chronisch ZorgNet, kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’. Hierin worden de fysieke activiteit en evidence based trainingsvormen besproken en geïmplementeerd in de casuïstiek.

Spreekuur: mijn hartoperatie is al twee keer uitgesteld, is dat gevaarlijk?

Bron: De Telegraaf, 16 juni 2022

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog, elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Ik heb ernstige vernauwing in mijn kransslagaderen en moet een hartoperatie ondergaan. Deze is door Covid nu al twee keer uitgesteld. Ben ik nu een tikkende tijdbom?

IJsselland onderzoekt inzet VR bij psychische klachten na IC opname

Bron: Smarthealth, 14 juni 2022

Dat virtual reality effect kan hebben in de zorg, daarover is steeds meer bekend. Van pijnbestrijding bij bevallingen tot de geestelijke gezondheidszorg, virtual reality (VR) biedt nieuwe behandelmogelijkheden. Het IJsselland ziekenhuis gaat samen met acht andere ziekenhuizen uit de regio onderzoek doen of een Intensive Care-specifieke Virtual Reality interventie kan helpen bij het verminderen van de psychische klachten die ontstaan na een Intensive Care opname.

Cursus Beweegprogramma’s (deel 1)

Woensdagochtend, -middag en -avond 16 november en zaterdag 19 november 2022

Interesse om mensen met een chronische aandoening te gaan begeleiden naar een gezonde leefstijl? Na deel 1 kunt u kiezen voor 1 van de onderstaande doelgroepen: patiënten met COPD, Diabetes Mellitus (type 2), Coronaire hartaandoeningen, Artrose, Osteoporose of Oncologische pathologie.

Studie toont hoe simpele oogtest risico op hartaanvallen kan voorspellen

Bron: HLN, 13 juni 2022

Onderzoekers ontdekten dat patronen van bloedvaten in het netvlies kunnen helpen bij het identificeren van mensen met een verhoogde kans op hartproblemen. Een eenvoudig oogonderzoek kan het risico op een hartaanval voorspellen wanneer het gecombineerd wordt met andere informatie, zo blijkt uit de studie.

Pfas bezorgen vrouwen hoger risico op hoge bloeddruk

Bron: NRC, 13 juni 2022

Vrouwen die zijn blootgesteld aan hoge concentraties pfas, lopen op latere leeftijd grotere kans op een hoge bloeddruk.

Longfonds komt met nieuwe organisatie voor langdurige Covid

Bron: Skipr, 1 juni 2022

Het Longfonds start een nieuwe patiëntenorganisatie voor mensen die langdurige Covid hebben opgelopen. Met PostCovid NL wil het fonds patiënten met landurige Covid betrouwbare informatie geven en meer erkenning creëren voor hun situatie.

Multidisciplinair assessment en behandeling bij mensen met een longaandoening; integrale zorg en casuïstiek

Vrijdagochtend, -middag en -avond 2 december 2022

Na deze cursus weet de deelnemer welke patiënt er baat heeft bij een multidisciplinaire behandeling en kan de rol van de fysiotherapeut hierin beschrijven. De deelnemer kan een fysiotherapeutisch assessment uitvoeren en deze interpreteren en een individueel programma opstellen voor een complexe patiënt met een longziekte.

Wetenschappers vinden veelbelovend stofje tegen kanker op de bodem van de oceaan

Bron: Scientas, 30 mei 2022

Er werd al 25 jaar naar grotere hoeveelheden van het stofje gezocht en nu hebben onderzoekers een koraal gevonden dat het stofje produceert én ons kan vertellen hoe het dat doet.

Veel onnodige spoedritten bij hartinfarcten: 'Ambulance is traumatisch'

Bron: RTL nieuws, 30 mei 2022

Mensen met hartklachten worden vaak onnodig met de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Cyril Camaro van het Radboudumc. Hij pleit voor een nieuw soort analyse waarmee ongeveer de helft van de spoedritten bespaard kunnen blijven.

Effectieve preventie COPD: betrek lokale gemeenschap

Bron: Medisch Contact, 24 mei 2022

Preventieprogramma’s die rekening houden met de lokale gebruiken en opvattingen over chronische longziektes zoals COPD, dragen sterk bij aan het verminderen ervan.

Heb je deze referaten al gelezen?

Hieronder vind je een selectie uit de eerdere referaten die verschenen in het thema Hart, vaat en longen

 

Zoek rechtstreeks in de tekst van 2500+ NPi-service referaten

Toch liever scrollen?
In ons referaten-archief vind je meer dan 250 interessante referaten over hart, vaat en longen.

Naar het referaten-archief

Meer informatie over de NPi-service