NPi-service Lymfologie en oncologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Minder moe door trainen tijdens chemotherapie en bestraling bij borstkanker

Vrouwen met borstkanker zijn minder moe als ze fysiek trainen tijdens chemotherapie en bestraling. Dat concluderen Braziliaanse onderzoekers door resultaten van 20 studies samen te voegen. Maar welk type training is het meest effectief om vermoeidheid te verminderen? Lees snel verder in dit NPi-servicereferaat!
- Supportive Care in Cancer 2022, Medeiros Torres et al.
- dr. Maarten van Egmond, dr. Martijn Stuiver
-> Lees in PDF

Behandeldosis bepaalt de effectiviteit van manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een belangrijk onderdeel in de behandeling van vrouwen die een borstamputatie ondergingen en daarna lymfoedeem kregen. Maar wat zegt de wetenschap? Heeft deze interventie daadwerkelijk effect? En zo ja, wat is dan de benodigde dosis om de klachten te verminderen? Chinese wetenschappers voerden een systematic review uit om dit uit te zoeken.
- Cancer Nursing 2022, Qiao et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Tom Zee
-> Lees in PDF

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Can YouTube be used as an educational tool in lymphedema rehabilitation?
-> Lees deze open access studie uit Archives of Physiotherapy

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Is de LymphaTech geschikt om armvolume te meten bij vrouwen met borstkanker?
- De haalbaarheid en betrouwbaarheid van zelfonderzoek van het bovenlichaam bij borstkanker
- Geperiodiseerd trainen na borstkanker, beter dan de gangbare training?

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!

Steeds meer bekend over frisdrank en het risico op darmkanker

Bron: Nu, 1 juli 2022

Onderzoek naar voeding en ziektes is ingewikkeld. Je kunt nou eenmaal geen mensen lang blootstellen aan iets wat mogelijk het risico op kanker verhoogt. Toch weten we, mede dankzij onderzoek van het Maastricht UMC+, meer over hoe door frisdrank het risico op darmkanker kan toenemen.

Leukemie: een ziekte met grote gevolgen voor je leven

Bron: Amsterdam UMC, 30 juni 2022

Elk jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland een vorm van leukemie. Stamceltransplantatie is de enige behandeling die patiënten echt kan genezen. Helaas richt de afweer zich na een transplantatie soms tegen de patiënt, waardoor deze ernstig ziek wordt en zelfs kan overlijden. Met haar benoeming tot hoogleraar Inwendige geneeskunde wil Mette Hazenberg (1971) zich de komende jaren richten op de ontwikkeling van technieken om de afweer van leukemiepatiënten te verbeteren.

Nieuwe behandeling Burkitt lymfoom minder belastend voor patiënt

Bron: Amsterdam UMC, 30 juni 2022

Een nieuwe behandeling voor mensen met Burkitt lymfoom – een zeldzame vorm van lymfeklierkanker – blijkt minder belastend dan de standaard therapie. Patiënten liggen korter in het ziekenhuis en hebben minder vaak zware bijwerkingen. Dat blijkt uit een internationale studie die 10 jaar geleden is opgezet door internist-hematoloog Martine Chamuleau van Amsterdam UMC. De resultaten zijn onlangs op een Europees congres voor hematologen gepresenteerd.

Mogelijk verhoogd risico leukemie in de buurt van hoogspanning

Bron: Medisch Contact, 30 juni 2022

Er zijn aanwijzingen dat leukemie zich vaker voordoet bij volwassenen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. De magnetische velden rond hoogspanningslijnen vormen een mogelijke verklaring. Dat blijkt uit een tweedelig advies van de Gezondheidsraad.

Resistentie behandeling prostaatkanker komt door eiwitten voor dag-en-nachtritme

Bron: Medisch Contact, 29 juni 2022

Bij prostaatkanker zijn androgeenreceptor (AR)-gerichte middelen zeer effectief in verschillende ziektestadia. Therapieresistentie treedt echter onvermijdelijk op en er is weinig bekend over hoe tumorcellen zich aanpassen om die AR-onderdrukkin g te omzeilen.Maar mogelijk is er nu het begin van een oplossing, zo blijkt uit een studie van Simon Linder e.a. (onder andere Antoni van Leeuwenhoek en Oncode Instituut) verschenen in Cancer Discovery.

Ongebruikelijke werkuren van wetenschappers leiden tot verrassende ontdekking: borstkanker zaait zich meestal ‘s nachts uit

Bron: Scientias, 23 juni 2022

Wetenschappers werken soms op onmogelijke tijden. Sommigen zijn bij de ochtendgloren al in het lab te vinden, terwijl anderen daar juist laat in de avond zijn. Deze wisselende werktijden hebben nu geleid tot een opmerkelijke ontdekking over wanneer kankercellen zich verspreiden. En dat zou de manier waarop kanker in de toekomst gediagnosticeerd en behandeld wordt, aanzienlijk kunnen veranderen.

Vroeger kanker opsporen in patiëntendossiers

Bron: Amsterdam UMC, 22 juni 2022

Kunnen de aantekeningen die huisartsen maken in de dossiers van hun patiënten bijdragen aan nog vroegere opsporing van kanker? Twee hoogleraren van Amsterdam UMC begonnen aan een project waarbij kunstmatige intelligentie deze teksten doorspit. Bij long- en dikkedarmkanker trok het systeem drie tot vier maanden vroeger aan de bel dan de huisarts.

Warmte en kou helpen bij de behandeling van kanker en hartinfarcten

Bron: Medisch Contact, 21 juni 2022

Artsen gebruiken zowel warmte als kou om behandelingen te ondersteunen. Zo maakt hyperthermie radio- of chemotherapie bij kankerpatiënten effectiever, en herstellen patiënten met behulp van hypothermie beter van een hartinfarct.

Kunstmatige intelligentie kan longtumor beter afbakenen dan radioloog

Bron: Medicalfacts, 20 juni 2022

Detectie en segmentatie van longtumoren lukt beter via kunstmatige intelligentie dan door de bril van de radioloog. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een AI-methode ontwikkeld die niet alleen sneller werkt, maar ook nauwkeuriger en beter reproduceerbare uitkomsten oplevert dan het werk van individuele radiologen.

Als enige twintiger in de wachtkamer: 'Zorg voor jongeren met kanker moet beter'

Bron: RTL nieuws,16 juni 2022

De zorg voor jongvolwassenen met kanker kan en moet beter. Dat stelt het Integraal Kankercentrum Nederland in een rapport dat deze week uitkwam. Dat ervoeren ook Lisanne de Groot en Yolanda Selma, die allebei als twintiger kanker kregen. "Ik zat met allemaal oudere mensen in de wachtkamer en dacht: niemand voelt zich zoals ik me voel."

“Veertig procent van kankers is te voorkomen door preventief risicofactoren weg te nemen”

Bron: Nieuwsblad, 16 juni 2022

Zeker veertig procent van alle kankers zijn te voorkomen door preventief een aantal risicofactoren weg te nemen. Het gaat onder meer over het beperken van roken, alcohol en overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. Dat meldt Stichting tegen Kanker.

Ruim vijf miljoen euro voor onderzoek naar verbetering van palliatieve zorg

Bron: Radboud UMC, 15 juni 2022

Jeroen Hasselaar van het Radboudumc gaat een groot internationaal onderzoeksproject leiden. Met een subsidie van 5,3 miljoen euro vanuit het Horizon-programma van de EU wil hij samen met partners uit negen landen palliatieve zorg bij mensen met kanker verbeteren. Ze onderzoeken of de palliatieve zorg uit het ziekenhuis meer thuis toegepast kan worden, zodat patiënten langer thuis kunnen blijven, met meer kwaliteit van leven.

Amerikaanse studie: twee porties vis per week verhoogt risico op huidkanker

Bron: RTL nieuws,10 juni 2022

Het eten van twee porties vis per week wordt gelinkt aan een verhoogd risico op huidkanker, zegt een Amerikaanse studie. De onderzoekers waarschuwen dat deze hoeveelheid voor maligne melanoom kan zorgen, de meest dodelijke vorm van huidkanker.

Nacontroles blaaskanker kunnen via urinetest: ‘Prettiger voor patiënt en scheelt tijd’

Bron: AD, 9 juni 2022

Patiënten die blaaskanker hebben gehad, hoeven voor de nacontroles niet altijd meer naar het ziekenhuis. Steeds meer ziekenhuizen controleren de blaas met urinetesten die patiënten thuis kunnen doen.

Screenen van mensen met hoog risico op alvleesklierkanker is zinvol

bron: LUMC, 7 juni 2022

Uit een studie die al 20 jaar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) loopt, blijkt dat een jaarlijkse screening van mensen met een erfelijk verhoogd risico op alvleesklierkanker leidt tot vroegere opsporing en een betere overleving. De onderzoekers keken specifiek naar mensen met de p16-Leiden-mutatie, een DNA-fout die relatief veel voorkomt in de Leidse omgeving.

Wetenschappers vinden veelbelovend stofje tegen kanker op de bodem van de oceaan

Bron: Scientas, 30 mei 2022

Er werd al 25 jaar naar grotere hoeveelheden van het stofje gezocht en nu hebben onderzoekers een koraal gevonden dat het stofje produceert én ons kan vertellen hoe het dat doet.

Online of op locatie. Start met de NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

Zaterdag 3, vrijdagmiddag en -avond 23 en zaterdag 24 september 2022

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.  Deze cursus kan ook als volledige online scholing gevolgd worden.

Eerste patiënt geïnjecteerd met kankerdodend virus

Bron: Welingelichte Kringen, 23 mei 2022

Voor het eerst is een patiënt geïnjecteerd met een experimenteel kankerdodend virus. De weg is nog lang, maar uiteindelijk moet het op de markt komen als succesvolle methode om kanker te bestrijden.

Eenmalige masterclass over 'bewegingsvoorbereiding' als essentieel onderdeel binnen de functionele training van oncologische patiënten

Vrijdag 16 september 2022

Tijdens de masterclass ‘Movement preparation: an essential component to improve the success of functional training in cancer survivors’ breken prof. dr. Kerri Winters-Stone en Kimi Daniels MSc van de Oregon Health and Science University (USA) een lans voor het opnemen van een ‘bewegingsvoorbereidingsfase’ binnen de functionele training van oncologische patiënten en demonstreren ze hoe je deze fase met succes kunt implementeren in de praktijk. Dit betreft een masterclass die eenmalig door het NPi wordt georganiseerd.

Mogelijk nieuwe vorm van kankertherapie

Bron: Medicalfacts, 23 mei 2022

35 honden met spontane blaaskanker kregen een behandeling met een kankervaccin. Hierdoor verdubbelde de gemiddelde overleving van de honden. (...)“Een belangrijke stap om te komen tot een kankervaccin voor mensen”, zegt onderzoeker en hoogleraar Experimentele oncologie en angiogenese Arjan Griffioen.

Online of op locatie: Masterclass ‘Fysiotherapie bij hemato-oncologische ziektebeelden'

Zaterdag 1 oktober 2022

Oncologiefysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor hemato-oncologische ziektebeelden. In deze masterclass worden recente ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten belicht, die voor hen klinisch relevant zijn. Deze masterclass kan zowel op locatie (Conferentiecentrum Kaap Doorn) als online worden gevolgd.

Meer informatie over de NPi-service