NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Maakt het voor de revalidatie na een heupfractuur uit waar het bot precies gebroken was?

Is de precieze locatie van de breuk bij een heupfractuur relevante informatie voor de fysiotherapeut? Beïnvloedt de plek van de breuk het herstel na een operatie? Dat zochten Israëlische wetenschappers uit met een analyse van 687 patiëntendossiers.

- Disability and Rehabilitation 2022, Hershkovitz et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Suzanne Wiertsema
-> Lees in PDF

Wat bepaalt de intensiteit van beenpijn bij een lumbale radiculopathie?

Welke factoren beïnvloeden de pijn bij een lumbale radiculopathie? Is er sprake van ontstekingspijn? Speelt compressie van de zenuw een rol bij de ernst van de pijn? Dat onderzochten Israëlische wetenschappers door 40 patiënten uitgebreid te onderzoeken en bevragen.

- European Journal of Pain 2022, Samuelly et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

Podcast: 'Hands-on: het therapeutische effect van aanraking'

De fysiotherapie neigt steeds meer naar 'hands-off technieken', waarbij aanraking een steeds kleinere rol krijgt. In deze podcast hoor je waarom Italiaanse neurowetenschappers 'hands-on technieken' beschouwen als krachtig behandelinstrument dat verder reikt dan lokale effecten in huid en spieren.
-> Log in en luister

E-learning 'Fysiotherapie bij niet-traumatische schouderinstabiliteit'

In deze e-learning staat de behandeling van niet-traumatische schouderinstabiliteit centraal. Waar moet je als fysiotherapeut op letten? En wanneer stuur je iemand door?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten'

In deze e-learning uit het thema Psychosomatiek leer je welke rol de fysiotherapeut speelt binnen een multidisciplinair behandeltraject bij patiënten met whiplash-gerelateerde klachten.
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- geaccrediteerd voor KRF-registers Algemeen, Psychosomatisch en Manueel
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Geven artrose of instabiliteit van het AC-gewricht dezelfde klachten?
-> Verlicht training de pijn van patiënten met knieartrose?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-7

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

The role of progressive, therapeutic exercise in the management of upper limb tendinopathies: A systematic review and meta-analysis
-> Lees deze open access studie uit Musculoskeletal Science and Practice

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

Pijnverlichting artrose met injectie van antilichamen uit lama’s

Bron: ReumaNederland, 21 november 2022

Pijn is de belangrijkste reden dat mensen met artrose medische hulp zoeken. Pijn zorgt ervoor dat je minder kunt. Dat je minder kunt bewegen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Voor artrose bestaan helaas nog geen geneesmiddelen. Mensen gebruiken vaak veel ontstekingsremmende pijnstillers, maar die zijn lang niet altijd effectief en daaraan kleven ook nadelen. Het onderzoek Pain Relief richt zich op een behandeling met antistoffen die bepaalde pijnroutes in het lichaam blokkeren. Professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente vertelt over het project.

Tekort aan jichtmedicijn Desuric

Bron: ReumaNederland, 17 november 2022

Heb jij jicht en gebruik je het medicijn Desuric (benzbromaron)? Er is op dit moment een tekort aan dit medicijn. Het kan zijn dat je je medicijn niet meekrijgt bij de apotheek. Lees hier wat er aan de hand is en wat je kan doen.

Artsen houden lang vast aan zinloze of zelfs schadelijke behandelingen rugpijn

Bron: Amsterdam UMC, 8 november 2022

Artsen grijpen nog vaak naar behandelingen voor rugpijn waarvan de effectiviteit niet bewezen is. Sommige van die behandelingen kunnen zelfs schadelijk of verspillend zijn. Het duurt wel 17 jaar of langer voordat het toepassen van niet-effectieve behandelingen in ziekenhuizen met 85% is afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC dat onlangs verscheen in The European Journal of Pain.

Knie- en heupartrose komen vaker voor dan gedacht: realistische inschatting is essentieel voor een duurzaam zorgsysteem

Bron: Nivel, 7 november 2022

Huisartsen zien twee keer zoveel patiënten met knie- of heupartrose dan bekend was via de reguliere meetmethode. (...) Nivel-onderzoeker Ilgin Arslan laat in haar promotieonderzoek zien dat het aantal artrosegevallen bij de huisarts op twee keer zo hoog uitkomt door ook te zoeken in aantekeningen van notitievelden in elektronische patiëntdossiers, dus niet alleen de officiële registratiecodes. Haar bevinding benadrukt het belang om knie- en heupartrose hoger op de Nederlandse gezondheidsagenda te zetten, om zo het zorgsysteem duurzaam te maken en te houden.

Tien miljoen euro om reuma de wereld uit te helpen

Bron: LUMC, 25 oktober 2022

Reuma voorkomen? Volgens onderzoekers van het LUMC is dit absoluut geen dagdromerij: ze ontvangen nu een Synergy Grant van 10 miljoen euro van de European Research Council om hun strategie verder te onderzoeken. Het is de eerste keer dat een UMC in Nederland een dergelijk project leidt. De onderzoekers bouwen voort op hun ontdekking dat patiënten met reuma, in de jaren voordat ze symptomen krijgen, versuikerde antistoffen in hun bloed hebben. “Als de fabriekjes die deze antistoffen maken geremd worden, verwachten we dat reuma voorkomen kan worden”, zegt hoogleraar Reumatologie Tom Huizinga.

E-learnings, podcasts en meer