NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Chronische duizeligheid: met deze 2 kenmerken sluit je een cervicogene oorzaak uit

Hoe onderscheid je cervicogene duizeligheid van andere oorzaken? En is dat op een simpele manier te doen? Belgische wetenschappers zochten het voor je uit.
- Musculoskeletal Science and Practice 2022, De Vestel et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

De eerste beoordelaar bij knie-artrose: huisarts of fysiotherapeut?

Kan de fysiotherapeut de huisarts ontlasten in de primaire zorg voor mensen met vermoedelijke knieartrose? Volgens deze Zweedse onderzoekers wel. Hoe dat zit lees je in deze samenvatting met de vertaalslag van Dennis van Poppel.
- BMC Musculoskeletal Disorders 2022, Ho-Henriksson et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Dennis van Poppel
-> Lees in PDF

NIEUW: NPi-service E-learning 'Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten'

In deze NPi-service E-learning leer je welke rol de fysiotherapeut speelt binnen een multidisciplinair behandeltraject bij patiënten met whiplash-gerelateerde klachten.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Hoe is het snelle effect van manipulaties op de stijfheid van de rug te verklaren?
- Versneld belasten na achillespeesoperatie geen negatief effect op peesverlenging
- Hebben mensen met een tennisarm baat bij manipulaties van de wervelkolom?

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Psychological interventions for chronic, non-specific low back pain: systematic review with network meta-analysis
-> Lees deze open access studie uit BMJ

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

Een knieprothese uitstellen door nieuwe behandeling

Bron: ZonMw, 24 juni 2022

Een nieuwe behandeling moet ervoor zorgen dat patiënten met knieartrose pas later een knieprothese nodig hebben. Door het kniegewricht gedurende zes weken van elkaar te trekken, kan de knie deels herstellen. Onderzoekers van het UMC Utrecht werken met steun van ZonMw aan deze techniek, kniedistractie genaamd.

Een slechte houding door je smartphone? Dit kun je eraan doen

Bron: Medicalfact, 20 juni 2022

Smartphones zijn natuurlijk een enorm handige uitvinding: je bent de hele dag door goed bereikbaar. Echter zit er ook een keerzijde aan: veel mensen nemen namelijk een verkeerde houding aan als zij op hun telefoon zitten. Zij buigen namelijk naar voren om zo goed hun scherm te kunnen zien. Dit kan op langere termijn voor lichamelijke klachten zorgen. Om dit te voorkomen, geven we je handige tips.

Toekomst Musculoskeletaal Fysiotherapeut

Bron: HAN, 9 juni 2022

De Master Musculoskeletale Revalidatie (MMR) aan de HAN organiseerde op 8 juni een debat over de toekomst van musculoskeletale revalidatie ter ere van het 10-jarig bestaan van de opleiding. Oud- studenten, studenten, docenten en collega's spraken met elkaar over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en hoe de musculoskeletaal fysiotherapeut van de toekomst eruit zou kunnen zien.

ReumaNederland en Sportfondsen gaan samenwerken

Bron: ReumaNederland, 9 juni 2022

Na de samenwerkingen met de Wandelbond en NL Actief gaat ReumaNederland nu ook een samenwerking aan met Sportfondsen. Sportfondsen beheert ca. 100 zwembaden in Nederland. Met de samenwerking willen ReumaNederland en Sportfondsen het aanbod van bewegen in water voor mensen met reuma verbeteren en vergroten.

DSM/Radboudumc ontvangt 2,5 miljoen voor kunstmatige meniscus

Bron: Skipr, 8 juni 2022

De Europese Commissie geeft de startup ATRO Medical, een spinoff uit de samenwerking tussen Radboudumc en DSM, een subsidie van 2,5 miljoen euro voor de versnelde ontwikkeling van een kunstmatige meniscus voor patiënten met chronische pijn.

Cursus ‘Reumatische aandoeningen’

Vrijdag 9 september, vrijdag 30 september en zaterdag 8 oktober 2022

Deze cursus wordt gehouden op drie verschillende expertiselocaties. De recent ontwikkelde KNGF-richtlijnen Reumatoïde Artritis en Artrose heup-knie en ontwikkelde aanbevelingen voor oefentherapie bij axiale spondylartritis (axiale SpA) vormen de basis waar de inhoud van de cursus op is gebaseerd. In deze cursus leert de deelnemer het klinische beeld van deze reumatische aandoeningen en de onderzoeksgegevens te interpreteren en een behandelplan op te stellen en uit te voeren.

Minder reumaklachten door lage dosis prednisolon

Bron: Amsterdam UMC, 1 juni 2022

Mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen gerust dagelijks een lage dosering van de ontstekingsremmer prednisolon nemen in aanvulling op de standaard medicatie. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie die vandaag is gepubliceerd.

In twee dagen up-to-date over de schouder

Woensdagmiddag en -avond 28 september en donderdag 29 september 2022

In deze cursus krijg je de laatste inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathofysiologie van de schouder aangereikt die voorwaardelijk zijn voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen (zowel diagnostisch als therapeutisch) bij patiënten met pijn en bewegingsbeperkingen in de schouder(regio) die fysiotherapeutisch beïnvloedbaar zijn. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: TUBS, ABRII, AIOS, subacromiale pijnsyndroom, scapuladyskinesie, frozen shoulder, testen, oefentherapie en chirurgie. Na deze 2-daagse cursus ben je helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij patiënten met schouderklachten.

Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten

Vrijdag 28 oktober 2022

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus.

Injecties in gewrichten kunnen artrosepatiënten van pijn af helpen

Bron: AD, 30 mei 2022

Injecties kunnen artrosepatiënten van de pijn af helpen en weer beter laten bewegen. Over vijf jaar hopen onderzoekers een doorbraak te hebben voor de behandeling van chronische gewrichtsklachten.

Ambities om gecertificeerd handtherapeut te worden? Start komend najaar met de erkende NPi-opleiding ‘Handtherapie’.

Start op vrijdag 4 november 2022

Het aantal mensen met aandoeningen van de hand is zeer groot. Een slecht functionerende hand, zowel motorisch als sensibel, leidt vaak tot gehele of gedeeltelijke invaliditeit. Een relatief geringe functiestoornis kan bepaalde handelingen al bijna onmogelijk maken, wat ingrijpende gevolgen kan hebben voor iemands leven. De behandeling van aandoeningen van de hand, pols onderarm en of elleboog dient met een zo groot mogelijke deskundigheid te gebeuren. Dit vraagt van de behandelende therapeut speciale kennis en vaardigheden. Na opleiding en met voldoende praktijkervaring en een gevuld portfolio op zak kan de deelnemer bij de Nederlands Vereniging voor Handtherapie (NVHT) een Certificaat Handtherapeut (CHT-NL) aan te vragen.

Halswervelkolom gerelateerde nek- en hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen

Dinsdagmiddag en -avond 8 november 2022

Deze masterclass wordt gegeven door drs. John Bos en prof. dr. Sarah Michiels en heeft als onderwerp de state-of-the-art van cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en cervicogene tinnitus. Deze masterclass is bedoeld voor manueel therapeuten, orofaciale fysiotherapeuten en fysiotherapeuten met voldoende kennis over het (dis-)functioneren van de hoog-cervicale wervelkolom. Bekijk ook de korte videotrailer. NB: deze masterclass is op dezelfde datum ook als online-scholing.

Veerkracht van ouderen met artrose

Bron: Longitudinal Aging Study Amsterdam, 24 mei 2022

Goed functioneren ondanks tegenslag wordt ook wel veerkracht genoemd. Wij hebben onderzocht hoeveel oudere volwassenen met artrose van de heup en/of knie ondanks continue pijn goed functioneren in fysiek, mentaal en sociaal opzicht. Hiervoor hebben we gegevens gebruikt van het EPOSA onderzoek, een Europees onderzoek bij zes onderzoekscohorten, waaronder LASA.

Laatste inzichten op het gebied van knieklachten

Vrijdagmiddag en -avond 11 en zaterdag 12 november 2022

Tijdens de cursus ‘Knieklachten: a state of the art’ wordt de benodigde kennis aangereikt om cliënten met knieklachten op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Diverse aandoeningen en syndromen worden besproken waarbij de aangrijpingspunten voor de fysiotherapeut (en voor de arts) duidelijk uiteengezet zullen worden. Nieuwe inzichten uit de biomechanica en (patho)kinesiologie komen aan bod, alsmede de volgende onderwerpen: ongevalsmechanismen, letsels, testen, oefentherapeutische mogelijkheden en chirurgische behandelopties.

Cervicobrachiale pijnklachten en fysiotherapie

Vrijdag 18 november 2022

In deze cursus is de ‘state-of-the art’ ten aanzien van de diagnostiek en (fysio-)therapie bij patiënten met nek- en armpijnklachten het thema. Er is bijzondere aandacht voor klachtenpatronen waarbij neurale symptomen in de arm (tintelingen, doof gevoel, neuropathische armpijn) aan de orde zijn.

Meer informatie over de NPi-service