NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Podcast: 'Het beweeggedrag van CVA-patiënten'

Hoeveel bewegen patiënten na een beroerte? En hoe intensief doen ze dat? Of moeten we die vragen omdraaien: hoe vaak en hoe lang zitten CVA-patiënten?
-> Log in en luister

Hartrevalidatie voor patiënten na een TIA of CVA

Welke patiënten kunnen na een TIA of CVA deelnemen aan een hartrevalidatieprogramma? Hoe moet dat programma er uitzien? En zet het ook zoden aan de dijk? Wetenschappers voerden een haalbaarheidsonderzoek uit waarin ze aanwijzingen vonden voor het antwoord op deze vragen. Lees het hele referaat voor meer info!
- Physiotherapy 2022, Clague et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, dr. Janne Veerbeek
-> Lees in PDF

Hoe houd je een Parkinsonpatiënt in beweging, met groepstherapie of een huiswerkprogramma?

Beweging is belangrijk voor Parkinsonpatiënten voor onder andere kwaliteit van leven, kracht, balans en loopvaardigheid. Hoe ervaren patiënten oefentherapie? Wat vinden zij het prettigst: groepstherapie of een huiswerkprogramma?
- Clinical Rehabilitation 2022, Flynn et al.
- Susan Hombergen MSc, dr. Janne Veerbeek
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Neurologische patiënten verbeteren gamend hun evenwicht
-> Tweearmig oefenen niet voor alle CVA-patiënten beter dan eenarmig oefenen
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Fitness, physical activity, and exercise in multiple sclerosis: a systematic review on current evidence for interactions with disease activity and progression
-> Lees deze open access studie uit Journal of Neurology

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Resultaten onderzoek alzheimermedicijn Lecanemab voorzichtig hoopvol

Bron: Medicalfacts, 29 september 2022

Op 28 september 2022 kondigden farmaceuten Eisai en Biogen de resultaten aan van een groot onderzoek naar het middel Lecanemab. Uit het onderzoek onder bijna 1800 deelnemers met beginnende ziekte van Alzheimer bleek het middel de gevolgen van de ziekte te vertragen. De resultaten van het middel volgen op een serie onderzoeken met soortgelijke medicijnen die helaas niet effectief genoeg bleken voor toelating op de Europese medicijnmarkt. Lecanemab lijkt echter iets effectiever dan zijn voorgangers en bovendien minder vaak bijwerkingen te veroorzaken. Of dit voldoende is voor toelating op de markt is op dit moment echter nog niet te zeggen.

ADORE, onderzoekscentrum voor behandelingen tegen kanker én hersenziekten

Bron: Amsterdam UMC, 28 september 2022

De funderingen zijn gelegd, de contouren van het Research & Diagnostiekcentrum ADORE van Amsterdam UMC worden in rap tempo zichtbaar pal achter het ziekenhuis. In dit centrum op de Zuidas werken wetenschappers straks samen aan nieuwe behandelingen tegen kanker én hersenziekten. Zij doen dit samen met het midden- en kleinbedrijf, de farmaceutische industrie en kennisinstellingen zoals de Vrije Universiteit Amsterdam en de UVA. Nergens anders bestaat zo’n centrum met bijbehorende apparatuur, laboratoria en kantoren.

Hersenonderzoek bij inheemse bevolkingen

Bron: Amazing Erasmus MC, 28 september 2022

Dr. Daniel Bos gaat onderzoek doen naar de gezondheid van de bloedvaten in de hersenen bij twee niet-geïndustrialiseerde bevolkingen in Zuid-Amerika. Hij hoopt hiermee belangrijke inzichten te verkrijgen over de rol van leefstijl- en omgevingsfactoren bij de ontwikkeling van verouderingsziekten in de Westerse wereld zoals diabetes, hart- en vaatziekten en dementie.

Knuffelhormoon kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij Alzheimer

Bron: Maastricht University, 27 september 2022

Oxytocine kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van de UM waarbij oxytocine werd toegediend aan muizen met Alzheimer gerelateerde problemen. Het onderzoek baseert zich op zogenaamde epigenetica. Dit zijn kleine veranderingen aan het DNA die tijdens ons leven bepaalde stukken van ons DNA meer aan- of uitzetten.

Het effect van sport en bewegen op ouderen met dementie

Bron: Alles over sport, 21 september 2022

Het aantal mensen met dementie in Nederland zal de komende decennia naar verwachting sterk groeien en mogelijk zelfs verdubbelen. Bewegen heeft positieve effecten bij dementie, zo blijkt uit onderzoek. Hoe dat precies werkt en in welke mate is nog deels onbekend. In dit artikel zetten we enkele gegevens met betrekking tot bewegen en dementie op een rij.

Hormoontherapie verkleint kans op ziekte van Alzheimer bij vrouwen in menopauze

Bron: Nieuwsblad, 15 september 2022

Hormoontherapie kan de kans op de ziekte van Alzheimer verkleinen bij vrouwen die in menopauze gaan. Dat blijkt uit een studie van het UZ Gent en de Franse Universiteit van Sorbonne.

Steekproef wijst uit dat migraine vooral voorkomt bij mensen met kinderen

Bron: HLN, 8 september 2022

Mensen met kinderen worden vaker geconfronteerd met migraine. Dat blijkt uit een steekproef die farmagroep GSK uitvoerde bij 500 klanten van Belgische apotheken die langskwamen met migraineklachten. De studie kadert in de tiende ‘Week van de Migraine’ volgende week.

Spelers met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) maken theater over de impact van hersenletsel

Bron: Medicalfacts, 8 september 2022

Vanaf 17 september laat Theatergroep Hersenkronkels in de theaterzaal van lokaal cultuurcentrum Het Klooster, de (onzichtbare) gevolgen van NAH zien aan het publiek met hun eerste avondvullende voorstelling: ‘Thuis begint het pas’. Maar liefst één op de vier Nederlanders krijgt te maken met hersenletsel. Toch is hier nog vrij weinig over bekend. De spelers, sommigen in een rolstoel of met afasie; moeite met spraak of woordvinding, hebben gebaseerd op eigen ervaringen met NAH een voorstelling gemaakt. Nog niet eerder werd er een voorstelling gemaakt over hersenletsel waarbij de spelers ook daadwerkelijk hersenletsel hebben.

Stamcellen maken beschermend stofje in het ruggemerg van ALS-patiënten

Bron: NRC, 8 september 2022

Genetisch aangepaste stamcellen kunnen in het ruggemerg van ALS-patiënten zeker drie jaar lang in leven blijven. Daar maken zij een stof aan die afstervende zenuwcellen beschermt. Dat blijkt uit een eerste proef met achttien patiënten, die geen ernstige bijwerkingen kregen. Het experiment was nog te klein om te kunnen vaststellen of de behandeling het verloop van de ziekte vertraagt. Amerikaanse onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in het medisch-wetenschappelijk Nature Medicine. zenuwcellen kapot die de spieren aansturen. Hierdoor raken zij verlamd.

Drie miljoen voor hulp voor mensen met dementie

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 7 september 2022

Mensen met dementie kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de personen met dementie en hun naasten. Om dit te verbeteren heeft Alzheimer Nederland drie miljoen euro beschikbaar gesteld aan een landelijk samenwerkingsverband, waaraan ook het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) deelneemt.

Zorg voor zeldzame ziekten: ‘We willen patiënten met Duchenne en hun ouders zo goed mogelijk ondersteunen’

Bron: LUMC, 7 september 2022

Dat de zorg voor zeldzame ziekten complex is, weet kinderverpleegkundige Franny Slingerland maar al te goed. Zij organiseert de jaarlijkse controledag voor patiënten met de spierziekten Duchenne en Becker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze zien dan zo’n acht specialisten op een dag en na afloop wordt het behandelplan besproken. Een drukke en spannende dag dus. Maar gelukkig is daar Franny, die zowel voor de patiënten als voor de ouders een rots in de branding is, ook buiten deze controledag.

Britse vrouw die parkinson kan ruiken, helpt bij ontwikkeling test

Bron: RTL nieuws, 7 september 2022

Britse wetenschappers zeggen een test te hebben ontwikkeld waarmee al in een vroeg stadium kan worden vastgesteld of iemand parkinson heeft. Dat lukte dankzij Joy Milne, een Schotse vrouw die het uitzonderlijke talent heeft dat ze de ziekte kan ruiken.

Nieuwe varianten coronavirus minder infectieus voor hersenen

Bron: Amazing Erasmus MC, 5 september 2022

De omikron BA.1-variant van het coronavirus kan de hersenen minder goed binnendringen en veroorzaakt minder ontstekingen in hersencellen dan de virusvariant uit de eerste coronagolf. Dat blijkt uit onderzoek met hamsters en menselijke hersencellen, door wetenschappers van het Erasmus MC. ‘Goed nieuws, maar geen garantie voor de toekomst.’

Bekende medicijnen veranderen hersenstructuur: verklaring voor psychische bijwerkingen?

Bron: Scientias, 4 september 2022

Veelgebruikte medicatie blijkt niet alleen lichamelijke klachten te bestrijden, maar heeft ook effect op de hersenen.

Blog: Wat vertellen de hersenen ons over het motorisch herstel na een beroerte?

Leestijd: 2 minuten

Veel CVA-patiënten herstellen in de eerste weken na een beroerte, maar de mate van dit herstel varieert en verschilt per persoon. In het proefschrift van Mique Saes komen twee belangrijke aspecten aan bod over het herstel na een beroerte.

Robots van menselijke cellen kunnen hersencellen genezen

Bron: NewScientist, 30 augustus 2022

In een laboratoriumexperiment hebben biologische robots gekweekt uit menselijke cellen een brug gevormd tussen beschadigde hersencellen. Dat leidde tot weefselgroei die de beschadiging overbrugt.

Deze cellen onderscheiden het menselijk brein van dat van andere primaten (maar dat heeft een keerzijde)

Bron: Scientias, 30 augustus 2022

Het is de grote vraag van de evolutie: wat onderscheidt ons – en dan met name onze hersenen – van andere diersoorten. Onderzoekers identificeerden een aantal kenmerken die uniek zijn voor de mens.

Patiënten met spierziekten willen liever digitale zorg dan traditioneel

Bron: Skipr, 29 augustus 2022

Patiënten met spierziekten vinden zorg op afstand prettiger dan traditionele zorg met veel afspraken op locatie. Daarnaast voelen ze zich veiliger, omdat ze het gevoel hebben dat het behandelteam hun voortdurend in de gaten houdt.

Mogelijke biomarker voor progressie ziekte van Parkinson

Bron: Medisch Contact, 24 augustus 2022

Een glycoproteïne zou een biomarker kunnen zijn voor (de progressie van) de ziekte van Parkinson. Maria E. Diaz-Orti e.a. laten in Science zien dat het ‘niet-gemetastaseerd melanoom eiwit B’, afgekort als GPNMB, verhoogd is in het bloed van parkinsonpatiënten en bovendien is geassocieerd met de ernst van de ziekte.

Geheugen ouderen verbetert door elektrische stimulatie brein

Bron: Medisch Contact, 24 augustus 2022

Het herhaaldelijk gedurende meerdere dagen met een zwakke elektrische stroom stimuleren van bepaalde hersengebieden kan de geheugenfunctie van 65-plussers aanzienlijk verbeteren. Dat laten Shrey Grover e.a. zien met een gerandomiseerde, dubbelblind uitgevoerd onderzoek gepubliceerd in Nature Neuroscience.

E-learnings, podcasts en meer