NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Is gespreid laagfrequent behandelen de sleutel voor Parkinsonpatiënten?

In dit referaat lees je met welke behandelfrequentie Parkinsonpatiënten hun loopvaardigheid kunnen behouden op de lange termijn. Amerikaanse onderzoekers onderzochten dit in hun zoektocht naar een optimale trainingsintensiteit bij Parkinsonpatiënten in diverse stadia van de ziekte.
- Parkinsonism and Related Disorders 2022, Au et al.
- Susan Hombergen MSc, dr. Janne Veerbeek
-> Lees in PDF

Ook bij online oefenprogramma voor MS-patiënten blijft persoonlijk contact gewenst

Kan een online oefenprogramma met fysiotherapeutische begeleiding MS-patiënten stimuleren om (meer) te oefenen? Vinden zij dat prettiger dan een papieren oefenprogramma? En wat missen ze? In deze Canadese studie vind je het antwoord.
- Disability and Rehabilitation 2022, Knox et al.
- drs. Lonneke van Berkel, dr. Janne Veerbeek
-> Lees in PDF

Podcast: 'Handmotoriek meten bij Parkinsonpatiënten'

De Nine Hole Peg Test en de Purdue Peg Test zijn handvaardigheidstesten die vaak bij CVA-patiënten worden toegepast. Zijn deze testen ook geschikt om patiënten met de ziekte van Parkinson te evalueren? Vijf wetenschappers van verschillende Australische universiteiten bogen zich over deze vraag.
-> Log in en luister

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Gevolgen CVA ook merkbaar in niet-aangedane arm en hand
- Speelt freezing een rol bij training van Parkinsonpatiënten?
- Extra cognitievraag geeft EuroQol-5D meerwaarde bij CVA-patiënten

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Effects of virtual reality in improving upper extremity function after stroke: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
-> Lees deze open access studie uit Clinical Rehabilitation

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Smartwatch geeft betrouwbaar beeld van parkinson in de thuissituatie

Bron: Radboud UMC, 24 mei 2022

Een geavanceerde smartwatch kan helpen om een betrouwbaar inzicht te krijgen in hoe het thuis gaat met mensen met de ziekte van Parkinson. Het onderzoek, gepubliceerd in NPJ Digital Medicine, is uitgevoerd door het Radboudumc in samenwerking met Verily.

Dit ingrediënt helpt mogelijk de kans op dementie te verlagen

Bron: De Telegraaf, 20 mei

Wetenschappers lijken iets te hebben gevonden dat kan helpen de kans op dementie te verkleinen. Ze onderzochten een klein vruchtje met mogelijk een grote impact.

Hersenschade na zwangerschapsvergiftiging inzichtelijk dankzij geavanceerde MRI

Bron: FMT Gezondheidszorg, 19 mei 2022

Na het doormaken van een zwangerschapsvergiftiging blijkt bij veel vrouwen ook na lange tijd verandering van de functies in de hersengebieden waar emoties en geheugen worden gereguleerd. Vrouwen met een zwangerschapsvergiftiging in de voorgeschiedenis blijken aanzienlijk meer lekkage van de bloed-hersenbarrière te vertonen. Geavanceerde MRI methodes, ontwikkeld bij Maastricht UMC+, hebben de verstoring van de bloed-hersenbarrière nu voor het eerst aan het licht gebracht.

Slimme sokken moeten mensen met dementie helpen

Bron: RTL nieuws, 10 mei 2022

Een Britse student heeft een slimme sok bedacht om verzorgers van mensen met dementie te ondersteunen.

Parkinson treft steeds meer jonge mensen: hoe kan dat?

Bron: Nu, 4 mei 2022

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: Parkinson treft steeds meer jonge mensen, hoe kan dat? En hoe weet je of je het hebt? Neuroloog Bas Bloem: "Bij het ontstaan van parkinson spelen bestrijdingsmiddelen in de landbouw een rol."

Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit

Donderdag 22 september en woensdag 28 september 2022

Deze cursus is speciaal bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten. Na de cursus heeft de deelnemer kennis van de hedendaagse inzichten in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase. De deelnemer is bekend met verschijningsvormen, factoren die de kwaliteit van multidisciplinaire samenwerking bepalen, het klinisch beloop en de determinanten die de functionele prognose voorspellen en is in staat adviezen te geven over de triage van patiënten in de zorgketen.

Sabela Rodríguez Lorenzo: De hersenen leren zich beter te beschermen

Bron: Medicalfacts, 2 mei 2022

De plexus choroideus is belangrijk voor de bescherming van de hersenen. [...] Rodríguez-Lorenzo onderzocht dit weinig bestudeerde gebied bij MS. Ze concludeert dat de plexus choroideus mogelijk een beschermende rol speelt bij MS.

Nieuwe behandeling voor epilepsie mogelijk ook goed voor andere ziekten

Bron: RTL nieuws, 30 april 2022

Er komt een nieuw medicijn voor mensen met chronische epilepsie: precisiebestraling. Die behandeling wordt in Nederland al ingezet bij kankerbehandelingen. Meerdere artsen denken nu dat dezelfde behandeling ook kan werken bij mensen met epilepsie. Ze sluiten niet uit dat het in de toekomst ook andere ziektes kan genezen.

Vermindering in hersendoorbloeding gekoppeld aan achteruitgang van hersenfuncties bij mensen met Alzheimer

Bron: Radboud UMC, 2 mei 2022

Bij patiënten met Alzheimer is een daling in doorbloeding van de hersenen gerelateerd aan een daling in cognitie. Hierbij is vooral de doorbloeding van bepaalde hersengebieden aangedaan, die betrokken zijn bij het geheugen en de uitvoering van taken. Patiënten met een grotere daling in de doorbloeding presteren slechter op cognitieve testen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in een grote analyse van eerdere studies.

Cursus Neuromusculaire aandoeningen. Nog enkele plaatsen beschikbaar.

Donderdagochtend, -middag en -avond 8 december en vrijdag 9 december 2022

In samenwerking met de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en een aantal inhoudelijke deskundigen heeft het NPi een cursus opgezet waarin aan de hand van drie 'model-aandoeningen', een duidelijke structuur voor de behandeling van patiënten met een neuromusculaire aandoening wordt aangeboden. Deze modellen zijn toepasbaar voor het merendeel van de neuromusculaire aandoeningen. In de cursus worden aan de hand van casuïstiek en veel praktische voorbeelden de specifieke behandeldoelen en behandelvormen ingevuld voor elk van de model-aandoeningen in de verschillende fasen van het ziekteproces.

Kennis over hersenschade op sportveld schiet tekort: 'Dit kost levens'

Bron: RTL nieuws, 23 april 2022

Er moet langs het sportveld meer kennis komen over hersenletsel. Daarvoor pleiten neuropsycholoog Erik Matser en onderzoeker Arend de Kloet. Ook zijn er volgens de Hersenstichting nog te weinig mensen zich bewust van de mogelijke gevolgen van een flinke botsing op het veld. Matser: "De toestand is rampzalig."

Wetenschappers van VIB-KU Leuven kunnen voorspellen wanneer iemand zeldzame vroege alzheimer zal krijgen

Bron: Het Laatste Nieuws, 22 april 2022

Wetenschappers van de KU Leuven-campus van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) zijn erin geslaagd om precies te voorspellen wanneer iemand een vroege en zeldzame vorm van alzheimer zal krijgen. Het gaat om de vorm van alzheimer die genetisch overdraagbaar is en zich op jonge leeftijd manifesteert.

Grootste alzheimeronderzoek ooit brengt tientallen genvarianten aan het licht

Bron: New Scientist, 20 april 2022

Wetenschappers hebben het grootste genetische alzheimeronderzoek tot nu toe verricht. De resultaten kunnen mensen die een verhoogd risico lopen op de ziekte helpen om symptomen te vertragen of te voorkomen.

Professor geeft tips om dementie te voorkomen: “Wat goed is voor ons hart is ook goed voor de hersenen”

Bron: Welingelichte Kringen, 18 april 2022

Wereldwijd zijn er nu 50 miljoen mensen met dementie. Over dertig jaar kunnen het er drie keer zoveel zijn. Toch wordt er nog veel te weinig onderzoek naar gedaan, vindt professor Bart De Strooper (62) van de KU Leuven.

Meer informatie over de NPi-service