NPi-service Ouderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Bewegen is de remedie tegen depressie bij ouderen in een zorginstelling

Bewegen helpt tegen depressie. Maar hoeveel moeten ouderen in een zorginstelling bewegen om dit te bereiken? En welke beweegvormen voor ouderen zijn het meest effectief? Taiwanese onderzoekers zochten het uit in een review.
- Ageing Research Reviews 2022, Chen et al.
- Susan Hombergen MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

De activity tracker is welkom in het verzorgingstehuis

Activity trackers worden steeds populairder en dragen bij aan een gezondere leefstijl. Amerikaanse onderzoekers laten zien dat de activity tracker ook door ouderen in verzorgingstehuizen gebruikt kan worden.
- BMC Geriatrics 2022, Zhang et al.
- Anne Verhagen MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

NIEUW: NPi-service E-learning 'Fysiek én mentaal fitte ouderen door een uitdagende revalidatie-omgeving'

In deze NPi-service E-learning staat het optimaliseren van geriatrische revalidatie centraal. Wat is het 'laaghangende fruit' in de revalidatie van ouderen? En hoe zorg je ervoor dat oudere patiënten het maximale uit hun training halen?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Kan pijnbestrijding bij ouderen valpartijen voorkomen?
- Kunnen ouderen met een heupfractuur thuis net zo goed revalideren als in het ziekenhuis?
- Ouderen met dementie profiteren nauwelijks van training

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Dizziness in older persons at high risk of future hospitalization: prevalence, differences between those with and without dizziness, and effect of a proactive primary care intervention
-> Lees deze open access studie uit BMC Geriatrics

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij veel met ouderen? Mis deze berichten dan niet!

Zo kunnen games ouderen in beweging brengen

Bron: Alles over sport, 30 juni 2022

Steeds vaker worden games gebruikt om jongeren in beweging te krijgen. Is gamen ook geschikt voor andere doelgroepen? Het korte antwoord: ja. Zorgprofessionals proberen al jaren om ouderen meer in beweging te krijgen. In dit artikel geven we inzicht in de effectiviteit van beweeggames voor het bevorderen van beweeggedrag van 65-plussers. Ook geven we ter inspiratie een overzicht van toepassingen van beweeggames in verschillende settings.

Geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen en valpreventie

Bron: Medicalfacts, 28 juni 2022

Seppälä ontdekte dat het gebruik van bepaalde medicijnen tot vallen kan leiden, denk aan slaappillen, antidepressiva, sterke pijnstillers of medicijnen voor hart- en vaatziekten. Het risico om te vallen kan vooraf ingeschat worden. (....) Een goede risicoscreening en valanalyse kunnen namelijk ongeveer een derde van de valincidenten en het bijkomende letsel voorkomen.

Simpele scan voor aderverkalking kan kans op dementie voorspellen

Bron: Scientias, 27 juni 2022

Dementie is een van de meest voorkomende ouderdomsziekten. Een gezondere leefstijl kan een deel van de gevallen voorkomen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een simpele scan kan voorspellen of je een verhoogd risico hebt op de aandoening.

Verrassende vondst: griepvaccin gelinkt aan 40 procent lagere kans op alzheimer

Bron: Scientias, 26 juni 2022

Een op de vijf mensen krijgt ooit in zijn leven dementie. Wetenschappers tasten nog in het duister over wat mogelijke oorzaken zijn. Nieuw onderzoek wijst op een gunstig effect van het griepvaccin.

Beweegrichtlijnen voor 65-plussers: sterk blijven op latere leeftijd

Bron: Alles over sport, 24 juni 2022

oldoende lichaamsbeweging is belangrijk om fit en vitaal te blijven, vooral voor 65-plussers. Door regelmatig te bewegen, verkleint de kans op verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten. Ook toont wetenschappelijk onderzoek aan dat ouderen die regelmatig bewegen, minder kans hebben op botbreuken dan mensen die niet of weinig bewegen. In dit artikel lees je meer over het belang van bot- en spierversterkende activiteiten en balans voor 65-plussers en hoe je deze oefeningen doet.

Dementie mogelijk minder groot probleem dan gedacht

Bron: Amazing Erasmus MC, 22 juni 2022

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren minder hard stijgen dan eerder werd aangenomen. Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC. Zij gebruiken een nieuw, gedetailleerd computermodel dat verder kijkt dan de vergrijzing van de bevolking.

Software helpt huisartsen bij het opsporen van vrouwen met risico op een beroerte

Bron: Smarthealth, 22 juni 2022

Huisartsen die in hun spreekkamer rekening houden met verschillen tussen mannen en vrouwen, bieden een betere kwaliteit van zorg dan huisartsen die dat niet doen. Dankzij software kunnen huisartsen vrouwen met een verhoogd risico op een beroerte eerder herkennen.

Als je deze balanstest niet doorstaat, heb je twee keer zoveel kans om (te) snel te overlijden

Bron: Welingelichte Kringen, 22 juni 2022

Kun je 10 seconden op één been staan? Mensen van middelbare leeftijd die dat niet 10 seconden kunnen, hebben volgens recent onderzoek bijna twee keer zoveel kans om binnen tien jaar te overlijden. Wetenschappers in Brazilië zeggen dat de eenvoudige en veilige balanstest deel moet gaan uitmaken van een routinematige gezondheidscheck voor oudere volwassenen.

Mantelzorgers overbelast, 'ouderenmishandeling ligt op de loer'

Bron: RTL nieuws,15 juni 2022

Van het verstoppen van post tot het vastbinden van een dementerende oudere: mantelzorg kan ontsporen in huiselijk geweld of ouderenmishandeling wanneer mantelzorgers overbelast zijn. Daarvoor waarschuwt MantelzorgNL.

“Leefstijladviezen komen onvoldoende terecht bij degenen die ze nodig hebben”

Bron: Amsterdam UMC, 15 juni 2022

Vandaag spreekt Edo Richard zijn oratie uit. Hij is hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de vasculaire component van dementie vanuit het populatie perspectief. Deze nieuwe leerstoel bij Amsterdam UMC is bijzonder, omdat het een leerstoel neurologie is binnen de afdeling Public and Occupational Health. “Samenwerkingen zoals deze hebben de toekomst”, volgens Richard.

Beperken van functieverlies bij ouderen

Bron: Nieuws voor diëtisten, 2 juni 2022

Zo’n 40 procent van de herstellende ouderen is 3 maanden na ontslag uit het ziekenhuis onvoldoende in staat volledig zelfstandig te functioneren. Dat blijkt uit onderzoek waarop docent-onderzoeker Jesse Aarden van de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC op 1 juni promoveert. Hij concludeert dat een goede ondersteuning functieverlies bij ouderen na ziekenhuisopname kan verminderen.

Vaker slaapproblemen bij ouderen met een verstandelijke beperking

Bron: Erasmus MC, 31 mei 2022

Ouderen met een verstandelijke beperking hebben vaker en ernstigere slaapproblemen dan gezonde leeftijdsgenoten. In hun woningen is te weinig daglicht voor een gezond slaap-waakritme. Dat blijkt uit het proefschrift van Mylène Böhmer van het Erasmus MC, waarop ze 1 juni promoveert.

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen

Dinsdag 6 september, dinsdag 13 september en dinsdagochtend 13 december 2022

Wat is normale veroudering, welke trainingsvariabelen zijn er nog te beïnvloeden en welke trainingsprincipes kan er gebruik gemaakt worden. In deze blended cursus staat de Senior Fitnes Test centraal. Naast de plenaire theorie zijn ook zelfstudie, praktijk en een stage op eigen werkplek de gebruikte werkvormen.

Dementie is niet alleen een aandoening bij ouderen

Bron: Amsterdam UMC, 25 mei 2022

Relatief jonge mensen met de diagnose ‘dementie’ verliezen vaak hun werk en ook hun rol als partner en ouder verandert drastisch. Hoogleraar ‘Dementie op jonge leeftijd’ Yolande Pijnenburg: “Dementie bij deze patiënten verloopt anders en wordt vaak te laat herkend. Zij hebben ook andere ondersteuning nodig dan oudere patiënten in een andere levensfase”. Pijnenburg spreekt vandaag haar oratie uit.

Smartwatch geeft betrouwbaar beeld van parkinson in de thuissituatie

Bron: Radboud UMC, 24 mei 2022

Een geavanceerde smartwatch kan helpen om een betrouwbaar inzicht te krijgen in hoe het thuis gaat met mensen met de ziekte van Parkinson. Het onderzoek, gepubliceerd in NPJ Digital Medicine, is uitgevoerd door het Radboudumc in samenwerking met Verily.

Meer informatie over de NPi-service