NPi-service Ouderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Ouderen met een onderliggende aandoening, ga wandelen!

Hebben alle ouderen baat bij bewegen in de buitenlucht? Of verschilt dat voor gezonde ouderen en ouderen met een aandoening? Britse wetenschappers sloegen de literatuur erop na en combineerden 29 studies met gegevens van ruim 7.000 ouderen.
- Age and Ageing 2022, Geohagen et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

De behoeften van ouderen in de revalidatie na een heupfractuur

Van valangst na een heupfractuur naar weer zelfredzaam worden: de mentale gevolgen en invloed op kwaliteit van leven bij ouderen zijn na een heupfractuur vaak groot. Toch richt het meeste onderzoek zich vooral op fysiek herstel na een heupfractuur. In deze kwalitatieve studie zijn de ouderen aan het woord om hun ervaringen te delen en hun behoeften te benoemen.
- BMC Geriatrics 2022, Karlsson et al.
- Anne Verhagen MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

Podcast: 'Zittend oefenen'

Ook niet-mobiele ouderen zouden moeten oefenen en bewegen om hun conditie te behouden en gezondheidsklachten te voorkomen. Maar hoe doe je dat als je niet of nauwelijks kunt staan of lopen? Is zittend oefenen een goed alternatief?
-> Log in en luister

E-learning 'Fysiek én mentaal fitte ouderen door een uitdagende revalidatie-omgeving'

In deze e-learning staat het optimaliseren van geriatrische revalidatie centraal. Wat is het 'laaghangende fruit' in de revalidatie van ouderen? En hoe zorg je ervoor dat oudere patiënten het maximale uit hun training halen?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> 5000 stappen per dag beschermt ouderen tegen valpartijen
-> Verpleeghuisbewoners hebben baat bij proprioceptieve training
-> Ouderen met milde cognitieve stoornissen scoren slechter op looptest met dubbeltaak
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

The frail depressed patient: a narrative review on treatment challenges
-> Lees deze open access studie uit Clinical Interventions in Aging

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij veel met ouderen? Mis deze berichten dan niet!

‘Vallen belangrijke doodsoorzaak onder ouderen, maar door valpreventie is het te voorkomen’

Bron: Medicalfacts, 4 oktober 2022

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten, aangevuld met voorbeelden uit de praktijk heeft VeiligheidNL een whitepaper geschreven genaamd ‘Whitepaper Wat Werkt in Valpreventie’. Hierin worden belangrijke risicofactoren omschreven, maar ook de werkzame elementen in valpreventie.

Vooral binnen zorginstellingen overlijden meer ouderen door val

Bron: Skipr, 3 oktober 2022

Vooral bij mensen die Wlz-zorg binnen een instelling ontvangen, is het aantal sterfgevallen door een val toegenomen de afgelopen jaren. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Resultaten onderzoek alzheimermedicijn Lecanemab voorzichtig hoopvol

Bron: Medicalfacts, 29 september 2022

Op 28 september 2022 kondigden farmaceuten Eisai en Biogen de resultaten aan van een groot onderzoek naar het middel Lecanemab. Uit het onderzoek onder bijna 1800 deelnemers met beginnende ziekte van Alzheimer bleek het middel de gevolgen van de ziekte te vertragen. De resultaten van het middel volgen op een serie onderzoeken met soortgelijke medicijnen die helaas niet effectief genoeg bleken voor toelating op de Europese medicijnmarkt. Lecanemab lijkt echter iets effectiever dan zijn voorgangers en bovendien minder vaak bijwerkingen te veroorzaken. Of dit voldoende is voor toelating op de markt is op dit moment echter nog niet te zeggen.

Knuffelhormoon kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij Alzheimer

Bron: Maastricht University, 27 september 2022

Oxytocine kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van de UM waarbij oxytocine werd toegediend aan muizen met Alzheimer gerelateerde problemen. Het onderzoek baseert zich op zogenaamde epigenetica. Dit zijn kleine veranderingen aan het DNA die tijdens ons leven bepaalde stukken van ons DNA meer aan- of uitzetten.

Het effect van sport en bewegen op ouderen met dementie

Bron: Alles over sport, 21 september 2022

Het aantal mensen met dementie in Nederland zal de komende decennia naar verwachting sterk groeien en mogelijk zelfs verdubbelen. Bewegen heeft positieve effecten bij dementie, zo blijkt uit onderzoek. Hoe dat precies werkt en in welke mate is nog deels onbekend. In dit artikel zetten we enkele gegevens met betrekking tot bewegen en dementie op een rij.

Verenso: VWS heeft weinig aandacht voor kwetsbare ouderen

Bron: Skipr, 21 september 2022

Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, is teleurgesteld dat er in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend heeft gemaakt, zeer beperkte aandacht is voor kwetsbare ouderen en de rol die de specialist ouderengeneeskunde kan vervullen.

Hormoontherapie verkleint kans op ziekte van Alzheimer bij vrouwen in menopauze

Bron: Nieuwsblad, 15 september 2022

Hormoontherapie kan de kans op de ziekte van Alzheimer verkleinen bij vrouwen die in menopauze gaan. Dat blijkt uit een studie van het UZ Gent en de Franse Universiteit van Sorbonne.

NIEUW: Implementatie Palliatieve zorg voor fysiotherapeuten

Zaterdag 26 november 2022

Na deze cursusdag is de deelnemer in staat om fysiotherapeutisch denken en handelen bij patiënten in de palliatieve levensfase te kunnen implementeren in de werksetting. Palliatieve zorg is per definitie interprofessionele zorg en vraagt behalve kennis over het eigen vakgebied vaardigheden op het terrein van advanced care planning, shared decision making en andere vormen van pro-actieve zorg.

Drie miljoen voor hulp voor mensen met dementie

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 7 september 2022

Mensen met dementie kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de personen met dementie en hun naasten. Om dit te verbeteren heeft Alzheimer Nederland drie miljoen euro beschikbaar gesteld aan een landelijk samenwerkingsverband, waaraan ook het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) deelneemt.

Grotere kans op heupfractuur voor vrouwelijke vegetariërs

Bron: Gezondheidsnet, 31 augustus 2022

Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans op een heupfractuur in vergelijking met vrouwen die regelmatig vlees eten. De onderzoekers speculeren dat vegetariërs mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren.

Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

Woensdag 30 november en donderdag 1 december 2022

In deze masterclass worden eerst de diverse veranderingen opgefrist die ten grondslag liggen aan de status van de “Older Low Physical Performer”, oftewel de ‘frail’ oudere, rekening houdend met comorbiditeiten. Daarna worden de klinimetrische opties bij deze specifieke doelgroep besproken die de mogelijkheid bieden om deze oudere enigermate te kunnen categoriseren als basis voor en monitoring van de oefentherapeutische aanpak met de vereiste accenten. Tot slot wordt een generiek oefentherapiemodel geïntroduceerd dat praktisch goed bruikbaar is in de dagelijkse praktijk van fysio- en oefentherapeuten.

Inzetten op zorgrobot wordt steeds realistischer

Bron: Medicalfacts, 24 augustus 2022

Bij het startsein voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) vorige maand, schreef VWS-minister Conny Helder aan de Tweede Kamer dat beeldbellen en robots de norm worden in de ouderenzorg van de toekomst. Dat is nodig om de zorg minder duur en arbeidsintensief te maken. Maar is het realistisch?

Geheugen ouderen verbetert door elektrische stimulatie brein

Bron: Medisch Contact, 24 augustus 2022

Het herhaaldelijk gedurende meerdere dagen met een zwakke elektrische stroom stimuleren van bepaalde hersengebieden kan de geheugenfunctie van 65-plussers aanzienlijk verbeteren. Dat laten Shrey Grover e.a. zien met een gerandomiseerde, dubbelblind uitgevoerd onderzoek gepubliceerd in Nature Neuroscience.

E-learnings, podcasts en meer