Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Fibromyalgie ontwikkelt zich niet van het een op het andere moment. Welke factoren gaan eraan vooraf? En is de diagnose daarmee te voorspellen? De Britse psycholoog Francis Creed gebruikte data uit een Nederlandse Lifelines cohortstudie om dat te achterhalen.
- Journal of Psychosomatic Research 2022, Creed et al.
- Nick Muhren MSc, Annemarieke Fleming MA Post MSc
-> Lees in PDF
Fysiotherapeuten kunnen stress niet langer links laten liggen, het heeft téveel invloed op fysieke klachten. Het is de hoogste tijd om mindfulness- en gedragstherapieën te integreren in de dagelijkse fysiotherapiepraktijk. Daarvoor pleiten drie Amerikaanse onderzoekers in hun opiniestuk in Physical Therapy.
- Physical Therapy 2022, Tatta et al.
- Nick Muhren MSc, Eva Thekla Grein MSc
-> Lees in PDF
In de voorpublicatie van de nieuwe richtlijn voor chronisch vermoeide patiënten schrapt de National Institute for Health and Care Excellence (NICE) het advies voor 'graded exercise therapy'. Twee vooraanstaande Britse artsen laten dat niet over hun kant gaan en weerleggen de argumenten. In deze podcast hoor je waarom zij pleiten voor bewegingstherapie bij het chronisch vermoeidheidssyndroom.
-> Log in en luister
Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF
Are patients willing to take a more active role? Questionnaires to measure patients' willingness to be empowered
-> Lees deze open access studie uit het Patient Education and Counseling
In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord
Of kies uit deze drie referaten:
- Staan symptomen van posttraumatische stress los van chronische pijn?
- Positiviteit stimuleren om chronische pijn te verminderen?
- Zelfeffectiviteit en pijncatastroferen bij patiënten met chronische klachten: voor wie en hoe?
Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!
Het regelmatig gebruik van cannabis is door toenemende legalisering en door de coronalockdowns de laatste tijd gestegen. Een rapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepubliceerd, waarschuwt dat die toename tot een groeiende belasting van de gezondheidsvoorzieningen leidt. Het stijgende gebruik van het middel veroorzaakt namelijk een toename van het aantal psychische aandoeningen in bijvoorbeeld West-Europa.
Het ervaren van stress is van alle leeftijden. Ook jonge kinderen kunnen zich behoorlijk gestresst voelen, bijvoorbeeld als ze een spannende spreekbeurt voor de klas moeten houden of een rekentoets moeten maken. Zorgelijk wordt het echter wanneer kinderen langdurige of overmatige stress ervaren. “Dat kan een negatief effect hebben op leren, gedrag en hun gezondheid,” vertelt onderzoeker Kerstin Meints in een interview met Scientias.nl. Maar wellicht kunnen honden verlichting bieden.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een globale hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. Dat is in het bijzonder belangrijk omdat het aantal mensen dat kampt met mentale problemen sterk gestegen is sinds het begin van de coronapandemie.
Sisco van Veen | psychiater Euthanasieverzoeken worden in de psychiatrie sporadisch ingewilligd. „Er is een sterke prikkel om te blijven behandelen.”
Het risico op burn-out bij werknemers is de voorbije coronajaren sterk toegenomen. Terwijl in 2018 en 2019 nog bij 23,8 procent van de werknemers sprake was van een burn-outrisico, steeg dat in het najaar van 2021 tot 28,5 procent. Dat staat te lezen in een onderzoek van Securex, in samenwerking met KU Leuven.
Hoe kan technologie kwetsbare jongeren helpen bij het vergroten van hun zelfstandigheid in de samenleving? De eCoach methode helpt zorgprofessionals om jongeren te begeleiden in het samenstellen van betekenisvolle, op maat gesneden ondersteunende technologie. De komende 2,5 jaar ontwikkelt de HAN deze methode.
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om?
Het aantal jongeren met psychische problemen is tijdens de coronapandemie flink toegenomen. Volgens het CBS was vorig jaar 18 procent van de 12- tot 25-jarigen ‘psychisch ongezond’.
Mensen met ernstige psychische aandoeningen helpen om hun plek in de maatschappij weer te vinden en hun leven betekenisvol vorm te geven. Dat is het doel van Stynke Castelein. Samen met haar team doet ze onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor mensen met ernstige psychische aandoeningen.
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb het gevoel dat er iets in mijn keel zit. Is het kwaadaardig? Kno-arts Willeke Lok: "In het overgrote deel van de gevallen is er niks aan de hand."