Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/lymfe40.png

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuissetting

Woensdagmiddag en -avond 15 mei en woensdagmiddag en -avond 29 mei 2024

Deze cursus is een basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische, in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. Na de cursus heb je voldoende basiskennis om patiënten die een medische behandeling voor kanker (hebben) ondergaan op een adequate wijze te kunnen begeleiden..

images/40/lymfe40.png

ONLINE: Diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem: nieuwste inzichten in masterclass

Donderdagmiddag en -avond 16 mei 2024

Na deze online masterclass heb je kennis van de rol die genetica speelt bij de ontwikkeling van het lymfestelsel, de kenmerken van verschillende syndromen waarbij lymfatische afwijkingen een onderdeel zijn en de impact van primair lymfoedeem op iemands gezondheid. Je bent in staat adequaat door te verwijzen als je aanwijzingen vindt voor primair lymfoedeem.

images/40/msk40.png

Hoofdpijnklachten en de fysiotherapeutische mogelijkheden

Vrijdag 17 mei 2024

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus.

images/40/lymfe40.png

Webinar 'Ontrafeling van de koorden': alles over het axillary web syndrome

Woensdagavond 22 mei 2024

Het Axillary Web Syndrome (AWS) is een fenomeen dat zich voor kan doen na oncologische behandeling bij borstkanker of melanoom. Door patiënten vaak ervaren in combinatie met pijn, een strak gevoel en angst. AWS kan onder andere de schoudermobiliteit fors beperken. In de fase tussen oncologische chirurgie en radiotherapie kan dit vertraging geven in de start voor de radiotherapie, wat zeer ongewenst is. Het AWS kan ook problemen opleveren in het algemeen dagelijks leven van patiënten. Het AWS is lange tijd een onderbelicht onderwerp geweest binnen de (na)zorg voor patiënten na oncologische ingrepen.

images/40/psycho40.png

Webinar 'Het sensitisatiemodel als hulpmiddel in de communicatie met patiënten met ALK'

Donderdagavond 23 mei 2024

ALK is een doorontwikkeling van SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). In oktober 2023 promoveerde dr. Carine den Boer op een onderzoek waarbij huisartsen ALK met behulp van centrale sensitisatie uitleggen aan hun patiënten. In dit webinar legt ze uit hoe je het sensitisatiemodel kunt gebruiken in het gesprek met patiënten met ALK.

images/40/msk40.png

NIEUW: Musculoskeletale manuele technieken: schouder en elleboog

Donderdag 23 mei en donderdag 30 mei 2024

In deze uiterst praktische scholing staat een lichaamsgerichte benadering van patiënten met musculoskeletale klachten centraal. Samen met de docenten werk je twee dagen aan je sensomotorische competenties: je verbetert je manueel-diagnostische vaardigheden en leert hoe je je manueel-therapeutische interventies daarop kunt afstemmen. Na afloop heb je niet alleen je hands-on technieken bijgespijkerd, maar kijk je ook met een frisse blik naar patiënten met musculoskeletale schouder- en elleboogklachten.

images/40/msk40.png

Fysiotherapie en fascia

Vrijdag 24 mei 2024

Door de cursus ‘Fysiotherapie en fascia’ te volgen leer je om bij patiënten met musculoskeletale pijnklachten lokale en regionale pijnsyndromen te herkennen en de daarvoor geëigende fascie-gerichte therapeutische interventies te bepalen.

images/40/bekken40.png

Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’

Vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei 2024

In deze zeer praktische cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ kun je je als  (bekken-)fysiotherapeut bekwamen in het diagnosticeren en behandelen van myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio. Deze cursus is in 2020 vernieuwd en is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut / Bekkenfysiotherapeut met 14 punten.

images/40/lymfe40.png

Verbeter je klinisch redeneren bij patiënten met lymfoedeem: cursus ‘Lymfe-casuïstiek’

Vrijdag 24 mei 2024

De eendaagse cursus ‘Lymfe-casuïstiek’ draagt bij aan de verbetering van het klinisch redeneren en het beredeneerd handelen door oedeemfysiotherapeuten bij patiënten met lymfoedeem. Aan de hand van casuïstiek wordt besproken wat voor de betreffende patiënten de meest geëigende, doelmatige en doeltreffende zorg is die door de oedeemfysiotherapeut kan worden geboden.

images/40/algemeen40.png

Cursus gedragsverandering bij cliënten; een praktische training voor paramedici.

Woensdagochtend, -middag en -avond 29 mei en donderdag 30 mei 2024

Als je jouw coachende en adviserende vaardigheden wilt verbeteren en je wilt richten op de zelfredzaamheid van jouw cliënten is de cursus 'Gedragsverandering bij cliënten; een praktische training voor paramedici' je op het lijf geschreven. Deze cursus is ontwikkeld voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere paramedici die aan de slag willen met hun coachingsvaardigheden.

images/40/msk40.png

Patroonherkenning: schouder en elleboog

Vrijdag 31 mei 2024

In deze cursus staan diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen betreffende de schouder, schoudergordel en de elleboog centraal. Aan de hand van diverse patiëntvoorbeelden worden veel patronen van aandoeningen en ‘disorders’ betreffende de schouder, de schoudergordel en de elleboog aan de orde gesteld.

images/40/algemeen40.png

Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening'

Maandagmiddag en -avond 3 juni en dinsdag 4 juni 2024

Er is een toenemende vraag met betrekking tot het begeleiden van mensen met een chronische aandoening naar een actieve leefstijl. Een essentieel onderdeel van leefstijlbegeleiding is kennis van de verschillende fasen van gedragsverandering en toepassing van motiverende gesprekstechnieken bij gedragsverandering. Hiervoor heeft het NPi de cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening’ ontwikkeld.

images/40/kinderen40.png

Webinar 'Patellofemorale pijn bij jonge sporters'

Dinsdagavond 4 juni 2024

Sportfysiotherapeut Martin Ophey behandelt al meer dan 10 jaar veel jonge sporters met patellofemorale pijn. Hij is zich gaan verdiepen in ‘what the literature does not tell’. Martin houdt in dit webinar een pleidooi voor meer bandbreedte in de oefentherapie, aandacht voor de keten (ook qua lenigheid) en hij neemt ons mee in andere pijnmechanismen (zoals gestoorde homeostase en doorbloeding van de patella) dan sporingsproblemen patellofemoraal.

images/40/sport40.png

Waarom je echt beter ‘s avonds kunt sporten

Bron: Scientias, 13 april 2024

Je hebt vroege vogels, die zweren bij een rondje door het park nog voor het ochtendgloren en avondmensen die het liefst na het avondeten naar de sportschool gaan. Misschien denk je op het eerste gezicht dat het allebei even gezond is. Maar volgens nieuw Australisch onderzoek is dat niet zo.

Webinar 'Is zindelijkheid een motorische vaardigheid'?

Dinsdagavond 21 mei 2024

Uit onderzoek blijkt dat zindelijkheidsproblemen een grote impact hebben op het kind en zijn/haar omgeving. Maar kinderen met plas- en poepproblemen komen vaak pas laat in beeld. Hoe meer mensen in de omgeving van deze kinderen kennis hebben over zindelijkheidsproblemen en het gesprek hierover openen, hoe eerder problemen kunnen worden gesignaleerd, en hoe sneller deze kinderen kunnen worden behandeld. In dit webinar voor kinderfysiotherapeuten, bekkenfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten delen Marleen en Tineke hun kennis en ervaring over zindelijkheidsproblemen bij kinderen.

images/40/bekken40.png

5 gynaecologische rode vlaggen die geen vrouw moet negeren

Bron: Welingelichte kringen, 15 april 2024

Je voelt af en toe een pijntje en wilt niet zeuren. Vaak is dat goed: de dokters hebben het druk genoeg. Maar overdrijf je moed niet. Er zijn signalen die je niet moet negeren.

images/40/hart40.png

Veel klachten gemeld over astmapuffer, medicijnautoriteit stelt onderzoek in

Bron: Nu, 10 april 2024

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de afgelopen maanden bijna driehonderd klachten ontvangen over een relatief nieuwe astmapuffer van fabrikant Viatris. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft daarom een onderzoek ingesteld naar de inhalator.

images/40/ouderen40.png

Mantelzorgers nemen meer verpleegkundige taken volgens Maastrichtse methode

Bron: NOS, 16 april 2024

Mantelzorgers en patiënten nemen steeds meer verpleegkundige taken over om langdurige ziekenhuisopnames te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om het toedienen van complexere medicatie.

images/40/psycho40.png

Geuren kunnen helpen om depressie te behandelen, stelt studie

Bron: Nieuwsblad, 12 april 2024

Onze reukzin zou weleens het geheim kunnen zijn in de strijd tegen depressies. Een nieuwe studie verklaart waarom je de komende tijd best eens ruikt aan je koffie, Vicks Vaporub of vanille-extract.

images/40/bekken40.png

Hoe kan de premenopauze herkend worden?

Bron: Medicalfacts, 15 april 2024

Premenopauze, overgang en menopauze… deze termen worden vaak in dezelfde adem gebruikt. Als we spreken van de overgang, dan denken vrouwen vaak aan een periode die gekenmerkt wordt door het uitblijven van de menstruatie, hormoonschommelingen en allerlei andere klachten. Wat veel vrouwen niet beseffen is dat er wel degelijk een verschil zit tussen deze termen. Geen enkele vrouw zit direct in de menopauze. De overgang kent verschillende fases. Dat begint bij de premenopauze.

images/40/ouderen40.png

Debat over Wijkverpleging: Thuiszorgbehoefte vraagt om een domeinoverstijgende aanpak.

Bron: Medicalfacts, 15 april 2024

Op 10 april zal de Tweede Kamer debatteren over de wijkverpleging, een cruciale zorgcomponent voor mensen met een thuiszorgbehoefte, waaronder velen met progressieve spierziekten. Deze discussie is bijzonder relevant gezien de toenemende moeilijkheden die deze mensen ondervinden bij het verkrijgen van noodzakelijke zorg aan huis. Hieronder verkennen we de kernpunten van de aankomende discussie, gericht op domeinoverstijgende cliëntondersteuning.

images/40/algemeen40.png

'Een derde Nederlanders voelt zich gezonder dan vorig jaar'

Bron: Gezondheidsnet, 16 april 2024

Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich gezonder dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek. Dat kan kloppen, want we leven in 2024 ook gezonder dan in 2023. Dat zit hem met name in gezonder eten en meer ontspannen.

images/40/algemeen40.png

Een beweegvriendelijk gebouw, kan dat?

Bron: Alles over sport, 11 april 2024

Een beweegvriendelijke leefomgeving is belangrijk. Hoe zit dat met de werkomgeving? Veel Nederlanders brengen een groot deel van hun tijd werkend door, terwijl nog maar weinig kantoorgebouwen beweging stimuleren. In dit artikel lees je welke voordelen beweegstimulering op de werkvloer heeft en hoe de omgeving ons gedrag beïnvloedt. Ook zie je een praktijkvoorbeeld waarin het beweegvriendelijk inrichten van een gebouw centraal staat.

images/40/sport40.png

Sport heeft direct positieve invloed op je gevoel van welzijn

Bron: Alles over sport, 16 april 2024

Sport is goed voor de (fysieke) gezondheid, zo is algemeen bekend. Onderzoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) toont aan dat sport ook van directe invloed is op het gevoel van welzijn. Zeker mensen met neerslachtige en eenzame gevoelens hebben er baat bij. In dit artikel leggen we de betekenis van het onderzoek uit en wat je met deze inzichten kunt.

images/40/hart40.png

Jeugd moet stoppen met vapen, zeggen kinderartsen: ‘Een kind belandde zelfs op de ic’

Bron: AD, 16 april 2024

Kinderen belanden door het vapen soms met ernstige longproblemen in het ziekenhuis. De opname is nodig om hen zuurstof toe te dienen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

images/40/algemeen40.png

Onze najaarskalender 2024 is compleet: kies uit 71 scholingen

Zien we je dit najaar?

Ons scholingsaanbod voor het najaar van 2024 is compleet! Met 53 cursussen, 12 masterclasses, 5 opleidingen en 2 webinars ondersteunen we je met het verdiepen/verbreden van jouw kennis om zo je patiënten zo goed mogelijk te begeleiden. 

images/40/msk40.png

Is zitten echt ‘het nieuwe roken’? Hoe te weinig bewegen de gezondheid schaadt

Bron: Volkskrant*, 12 april 2024

Ruim de helft van de Nederlanders beweegt te weinig, Nederland zou zelfs Europees kampioen zitten zijn. De gezondheidsschade van al dat zitten is dermate groot dat sommige wetenschappers al spreken van ‘het nieuwe roken’. Is het echt zo erg?

images/40/algemeen40.png

E-Healthmonitor 2023: groei digitale zorg vlakte af

Bron: Nivel, 12 april 2024

De stijging van het gebruik van digitale zorg door zorgverleners vlakte in 2023 af. Dit komt vooral doordat 2022 zich kenmerkte door de inzet van digitale middelen, waardoor de meeste zorgverleners hier in 2023 al gebruik van maakten. Het aantal patiënten dat digitale middelen gebruikte, nam wel iets toe.

images/40/ouderen40.png

Lichaamsbeweging kan weefselveroudering verminderen

Bron: Amsterdam UMC, 12 april 2024

Het verouderingsproces van het lichaam is nog lang niet ontrafeld, laat staan dat bekend is of dit proces kan worden teruggedraaid. Onderzoekers van Amsterdam UMC en Maastricht UMC+ ontdekten een nieuw puzzelstukje: in het weefsel van ouderen is meer ophoping van een bepaald lipide (vet) te vinden dan bij jonger weefsel én lichaamsbeweging kan de hoeveelheid lipide verminderen.

images/40/ouderen40.png

Is 'Samen Beslissen' de sleutel tot passende zorg?

Bron: HAN, 12 april 2024

Helpt Samen Beslissen om de uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden? Wél als het aan de nieuwe bijzonder lector dr. Ruth Pel-Littel ligt. “Samen Beslissen helpt om samen met ouderen en hun naasten te bespreken wat belangrijk is voor hun kwaliteit van leven. En om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om die te behouden of te verbeteren.”

images/40/algemeen40.png

Brief van KNGF-bestuur aan stakeholders over afwijzing Kwaliteitskader

Bron: KNGF, 11 april 2024

Het kwaliteitskader is door de meerderheid van de stemmende leden afgewezen. Op 10 april heeft het KNGF-bestuur hierover een brief gestuurd aan het Zorginstituut en de andere betrokken partijen. [...] Nu het kwaliteitskader niet is aangenomen door de leden van het KNGF, zal het Zorginstituut zich beraden over de vraag of zij gebruik gaat maken van doorzettingsmacht.

images/40/neuro40.png

Elektroden in de hersenen onderdrukken symptomen van de ziekte van Parkinson

Bron: Amsterdam UMC, 11 april 2024

Deep Brain Stimulation (diepe hersenstimulatie) is een techniek waarbij elektroden in de hersenen van een patiënt worden geïmplanteerd. Het kan helpen de klachten te verminderen bij uiteenlopende neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, tremor en dystonie. Vandaag, op Wereld Parkinsondag, vertelt neurochirurg Rick Schuurman van Amsterdam UMC er meer over in deze video.

images/40/algemeen40.png

Nieuw onderzoek onthult waarom elke huisarts eigenlijk een barbiepop in zijn lade moet hebben liggen

Bron: Scientias, 10 april 2024

De opkomst van nieuwe technologie zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden, maar soms ook voor problemen. Daarom grijpen huisartsen nu terug op een oude bekende: de barbiepop. Huisarts Alecia Daunter liep er al een tijd tegenaan; het precies voordoen van bewegingen tijdens online consulten kan soms erg lastig zijn. Daarom koos Daunter voor een verrassende oplossing: ze gebruikte een barbiepop om de bewegingen voor te doen.

images/40/bekken40.png

Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang

Bron: Gezondheidsnet, 10 april 2024

Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting. 17 procent heeft regelmatig diarree en 6 procent heeft veelvuldig verstopping. Dit blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 54.000 Nederlanders naar hun score op de Poeptest.

images/40/neuro40.png

Nieuwe leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson

Bron: Skipr, 10 april 2024

Op initiatief van ParkinsonNL is een leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson ontwikkeld. De keuzehulp ondersteunt mensen met parkinson die aan de slag willen met het veranderen van hun leefstijl.

images/40/algemeen40.png

Zorgaanbieder licht patiënt niet altijd in over datalek

Bron: Skipr, 10 april 2024

Gedupeerde patiënten moeten door hun zorgaanbieder worden geïnformeerd bij een datalek, maar dat gebeurt niet altijd. Dat constateert Autoriteit Persoonsgegevens (AP). [...] De zorgmedewerkers zullen dan wel goed nadenken “welke aanpak het beste past bij de patiënt.”

images/40/neuro40.png

‘De fietshelm biedt zo’n 30% extra bescherming bij het voorkomen van hersenletsel’

Bron: Amsterdam UMC, 10 april 2024

Van de bijna 90.000 fietsslachtoffers die in 2023 met ernstig letsel de spoedeisende hulp bezochten, hadden ongeveer 15.000 hersenletsel. Opvallende cijfers. Zéker als je weet dat de fietshelm zo’n 30% extra bescherming biedt bij het voorkomen van hersenletsel.

images/40/algemeen40.png

ALV KNGF leidt tot beëindiging gesprekken tussen SKF en KNGF over samengaan

Bron: SKF, 9 april 2024

Het bestuur van de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) is teleurgesteld over de uitkomsten van de Algemene Ledenvergadering van het KNGF, waarin onder meer het Kwaliteitskader is afgewezen. Samen met het KNGF-bestuur deelden het SKF (red.) een visie die een verandering zou brengen, een visie die uitgaat van het tonen van de kracht van ons vak, met cijfers, effectieve onderhandelingsstrategieën en een systeem waarin we van elkaar leren (peer learning).

images/40/ouderen40.png

Zo denken vijftigplussers over zorg in de toekomst

Bron: Skipr, 9 april 2024

Vijftigplussers willen thuis blijven wonen. Ze denken dat ze op buurtgenoten kunnen rekenen voor hulp. Ook de bereidheid om anderen te helpen is groot. De toekomstige generatie ouderen staat open voor technologie die het thuis wonen makkelijker maakt.

images/40/bekken40.png

Prostaatkankerstichting onderzoekt impact urineverlies na operatie

Bron: Skipr, 9 april 2024

De Prostaatkankerstichting heeft bijna duizend patiënten gevraagd wat de impact is van urineverlies op het dagelijks leven. Aanleiding is de recente berichtgeving over het gebrek aan transparantie over de grote verschillen in zorguitkomsten tussen ziekenhuizen.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.